EP napravio novi korak prema reguliranju digitalnog tržišta

tačno.net
Autor/ica 16.12.2021. u 08:28

EP napravio novi korak prema reguliranju digitalnog tržišta

foto: DW

Evropski parlament je usvojio stav o uredbi kojom će se regulirati tehnološki divovi radi osiguranja pravednijeg tržišta za mala i srednja preduzeća, ali i radi zaštite korisnika.

Evropski parlament je većinom glasova usvojio stav o uredbi kojom će se regulirati tehnološki divovi radi osiguranja pravednijeg tržišta za mala i srednja preduzeća, ali i radi zaštite korisnika.

Parlament je usvajanjem stava o Aktu o digitalnom tržištu dao zeleno svjetlo za početak pregovora s državama članicama o pravilima koja reguliraju rad velikih internetskih platformi u Uniji, prenosi Hina.

Izvjestitelj Andreas Schwab rekao je da je usvajanjem pregovaračkog stava EP jasno pokazao da se protivi nepoštenim poslovnim praksama digitalnih divova.

“Naša je poruka jasna: Unija će provoditi pravila socijalne tržišne ekonomije i u digitalnoj sferi, a to znači da pravila tržišnog natjecanja određuju zakonodavci, a ne uvjeti poslovanja digitalnih divova”, izjavio je Schwab.

Na posljednjoj plenarnoj sjednici ove godine, stav o Aktu o digitalnim tržištima zastupnici su usvojili sa 642 glasa za, osam protiv i 46 suzdržanih.

Velike internetske platforme

Ta uredba predviđa niz obveza i zabrana te sankcije koje bi trebale poslužiti za odvraćanje velikih internetskih aktera koji zloupotrebljavaju svoj položaj.

Također, cilj je uredbe i korisnicima osigurati pristup širokom izboru proizvoda i usluga na internetu.

Pojavili su se neki vrlo veliki akteri, koji su postali vrlo moćni i koje niko ne nadzire, a pružaju usluge internetskog posredovanja, društvene mreže, internetske tražilice, operativne sisteme, usluge internetskog oglašavanja, računarstvo u oblaku i usluge razmjene videozapisa.

Takve velike internetske platforme koje usluge pružaju u najmanje tri države članice Unije i koje koristi više od 10 posto stanovništva EU-a, 45 miliona korisnika, smatrat će se “nadzornicima pristupa” za koje će vrijediti posebna pravila.

Prihvaćen je i amandman na izvorni prijedlog Evropske komisije kojim je minimalan godišnji prihod potreban da bi se preduzeće smatralo nadzornikom pristupa povećan na osam milijardi eura, sa predloženih 6,5 milijardi.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 16.12.2021. u 08:28