Facebook će ugasiti sistem za prepoznavanje lica

 RSE
Autor/ica 3.11.2021. u 07:46

Facebook će ugasiti sistem za prepoznavanje lica

Foto: Ahktar Soomro/Reuters

Facebook gasi svoj sistem za prepoznavanje lica koji automatski identifikuje osobe na fotografijama i video zapisima, navodeći rasuću zabrinutost društva zbog upotrebe takve tehnologije.

“Regulatori su još uvijek u procesu davanja jasnog skupa pravila koja regulišu njegovu upotrebu”, rekao je Jerome Pesenti, potpredsjednik za umjetnu inteligenciju Facebooka u blogu. “Usred ove stalne neizvjesnosti, vjerujemo da je ograničenje upotrebe prepoznavanja lica prikladno.”

Facebookovo uklanjanje tehnike za prepoznavanje lica dolazi nakon što se u posljednjih nekoliko godina tehnološka industrija suočila sa etičkim pitanjima o upotrebi ove tehnologije.

Kritičari kažu da bi tehnologija za prepoznavanje lica, koja je popularna među trgovcima, bolnicama i drugim preduzećima iz sigurnosnih razloga, mogla ugroziti privatnost, marginalizovane grupe i normalizirati nametljivi nadzor. IBM je trajno prekinuo prodaju proizvoda za prepoznavanje lica, a Microsoft i Amazon su obustavili prodaju policiji na neodređeno vrijeme.

Ova vijest također dolazi dok se Facebook nalazi pod intenzivnim nadzorom regulatora i zakonodavaca zbog digurnosti korisnika i širokog spektra zloupotreba na platformi.

Kompanija koja je prošle sedmice promijenila ime u Meta Platforms, rekla je da je više od jedne trećine dnevno aktivnih korisnika Facebooka odlučilo za postavku prepoznavanja lica, te da će promijena izbrisati “šablone za prepoznavanje lica” za više od jedne milijarde ljudi.

Očekuje se da će ova opcija biti ukinuta do decembra.

Facebook nije isključio opciju korištenja tehnologije prepoznavanja lica u drugim proizvodima, rekavši da je to i dalje “moćan alat” za verifikaciju identiteta.

RSE

 RSE
Autor/ica 3.11.2021. u 07:46