Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi odobrio antiteroristički zakon i uspostavu posebnih sudova

tačno.net
Autor/ica 17.8.2015. u 09:23

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi odobrio antiteroristički zakon i uspostavu posebnih sudova

Sisi je u srpnju obećao da će biti donesen stroži antiteroristički zakon nakon što je u napadu ubijen glavni državni tužitelj

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi u nedjelju je odobrio antiteroristički zakon kojim se uspostavljaju posebni sudovi i pruža posebna zaštita snagama reda za upotrebu sile u obračunu s dvogodišnjom pobunom čiji je cilj zbacivanje njegove vlasti a novinari će biti kažnjeni ukoliko dovode u pitanje službeno tumačenje napada koji vlast proglasi terorističkim.

Zakonom se predviđaju kazne za terorizam od pet godina zatvora do smrtne kazne a za proporcionalnu upotrebu sile policiji i vojsci pruža se zakonska pravna zaštita za obavljanje dužnosti.

Stvaranje ili vođenje skupine koju vlast proglasi terorističkom nosi smrtnu kaznu ili kaznu doživotnog zatvora a pripadnost takvoj grupi do 10 godina zatvora. Financiranje terorističkih skupina također povlači za sobom kaznu doživotnog zatvora, a među kaznenim djelima su i poticanje na nasilje primjerice otvaranjem web stranica.

Egipat je suočen s rastućim nasiljem na sjevernom Sinaju gdje su najaktivnije militantne skupine izrazile odanost Islamskoj državi. U nasilju je od zbacivanja Sisijeva prethodnika Mohameda Mursija 2013. ubijeno stotine vojnika i policajaca.

Tisuće islamističkih sljedbenika od tada su zatvorene i brojni su osuđeni na smrtne kazne uključujući Mursija i druge visokopozicionirane pripadnike Muslimanskog bratstva.

Sisi je u srpnju obećao da će biti donesen stroži antiteroristički zakon nakon što je u napadu ubijen glavni državni tužitelj.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 17.8.2015. u 09:23