Država New York tuži Trumpovu fondaciju za protuzakonito djelovanje

tačno.net
Autor/ica 15.6.2018. u 08:46

Država New York tuži Trumpovu fondaciju za protuzakonito djelovanje

Foto: AFP

Država New York sudskim putem traži raspuštanje Fondacije Donald J. Trump, optužujući to dobrotvorno udruženje da je tek “prazna školjka” koja “stalno djeluje protuzakonito”.

Glavna tužiteljica te savezne države Barbara Underwood tvrdi da je fondaciju aktualni američki predsjednik koristio za ostvarenje osobnih ciljeva te za “neprimjerene i raširene političke aktivnosti”,  uključujući i podršku svojoj predsjedničkoj kampanji 2016. godine, kada je putem fondacije u tu svrhu prikupljeno oko 2,8 miliona dolara.

“Kako je pokazala naša istraga, Fondacija Donald J. Trump bila je tek malo više od čekovne knjižice za isplate Trumpa i njegovih preduzeća neprofitnim udruženjima, bez obzira na njihovu svrhu ili zakonitost”, saopćila je Underwood.

Tužba se posebice bavi prikupljanjem donacija Trumpove fondacije za veteranske organizacije u Iowi 28. januara 2016, samo nekoliko dana prije republikanskih predizbora u toj saveznoj državi.

Trump se ne želi nagoditi

U tužbi se navodi da je događaj bio gotovo u potpunosti vođen od osoblja Trumpove kampanje koje je potom i odlučilo o odredištima na koja su sredstva otišla.

Država New York zabranjuje dobrotvornim organizacijama sudjelovanja u političkim događanjima. Underwood traži desetogodišnju zabranu Trumpu da bude direktor bilo kakvog neprofitnog udruženja u New Yorku te jednogodišnju zabranu za njegovu djecu, Ivanku i Erica Trumpa.

Predsjednik Trump je na Twitteru tužbu nazvao “smiješnom i apsurdnom” i svalio krivnju na bivšeg državnog tužitelja New Yorka Erica Schneidermana, koji je prošli mjesec osramoćen odstupio s dužnosti nakon optužbi više žena da ih je fizički zlostavljao. Trump je također poručio da se neće nagoditi.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 15.6.2018. u 08:46