Kritika na rezoluciju o Izraelu u Bundestagu: „Zaključak ide suviše daleko“

Christoph Sydow
Autor/ica 20.5.2019. u 12:54

Kritika na rezoluciju o Izraelu u Bundestagu: „Zaključak ide suviše daleko“

Čovjek iz palestinske službe sigurnosti u Zapadnom Jordanu – foto: AFP / ABBAS MOMANI

Bundestag je zaključio da neće dalje podržavati zagovornike bojkota Izraela. To ima posledice za partnere njemačkih organizacija na Bliskom istoku, objašnjava šefica zaklade Heinrich-Böll.

Intervju vodio: Christoph Sydow
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Velikom većinom Bundestag je u jednoj rezoluciji koju je podržala većina frakcija osudio pokret BDS koji već 15 godina bojkotom želi Izrael izolirati politički, ekonomski, kulturno i naučno. CDU, CSU, FDP, SPD i veliki dio Zelenih podržali su zaključak. Protiv su glasali veliki dio Lijevih i dio Zelenih. AfD se suzdržala kao i dio Zelenih i Lijevih.

Jeremy Issacharoff, ambasador Izraela u Njemačkoj pohvalio je odluku Bundestaga sa obrazloženjem da BDS ne pokušava da podrži mir između Izraela i njegovih susjeda. Emmanuel Nahshon, govornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova označio je glasanje kao važan korak. On se nada da će i ostali evropski parlamenti slijediti njemački primjer.

Nasuprot tomu predstavnici njemačkih političkih zaklada koji su aktivni na Bliskom istoku posmatraju zaključak kritički. Oni se pribojavaju da će rezolucija otežati njihov rad u Izraelu, Palestini i susjednim državama. Jer zaklade njemačkih partija kooperiraju sa civilnim društvenim organizacijama koje su potpisale apel BDS.

Prema zaključku Bundestaga savezna vlada „neće više podržavati nikakve aktivnosti pokreta BDS ili grupacija koje aktivno slijede ciljeve pokreta“. Projekti koji pozivaju na bojkot Izraela ili aktivno podržavaju BDS takođe neće dalje biti finansijski potporovani.

U intervjuu Barbara Unmüßig, direktorica zaklade Heinrich-Böll, objašnjava šta misli o rezoluciji i kojih posledica se pribojava.

SPIEGEL ONLINE: Bundestag je velikom većinom u jednoj rezoluciji osudio pokret BDS. Kako Vi kao rukovodilac zaklade Böll ocjenjujete ovaj zaključak?

Barbara Unmüßig: Mi podržavamo značajan dio rezolucije. Za antisemitizam ne postoji nikakva legitimacija. O pravu na postojanje Izraela ne može se raspravljati. Protiv takvih izjava mi istupamo kao zaklada na licu mjesta u Izraelu, u palestinskim oblastima i Jordanu. Uprkos tomu zaključak ide predaleko.

SPIEGEL ONLINE: Zašto?

Unmüßig: Zato što nije diferenciran. Izjednačavanje onih koji podržavaju pokret BDS sa antisemitistima ne ide. Nesporno da unutar pokreta ima antisemitskih aktivnosti i tendencija ali to se ne može izjednačiti sa pokretom u cjelini.

SPIEGEL ONLINE: Surađujete li sa onima koji podržavaju BDS?

Unmüßig: Najveći broj civilnih društvenih grupa u Palestini potpisao je apel BDS. Mnogi i zbog toga jer su tada htjeli spriječiti izbijanje treće intifade. Umjesto da se ide nasiljem protiv izraelske okupacije oni su se odlučili za miroljubiv i nenasilan otpor. Tu su udruženja žena sa kojima se mi borimo za ravnopravnost žena, beduini sa kojima diskutujemo o pravu na vodu, omladinske grupe koje želimo animirati za kritičko razmišljanje. Sa svim ovim grupama mi se suprotstavljamo izraelskoj okupaciji koja je protiv međunarodnog prava – ali razumljivo i povredama ljudskih prava palestinske autonomne uprave.

SPIEGEL ONLINE: Kakve posledice očekujete konkretno za rad vaše zaklade?

Unmüßig: Bojimo se paušalne osude naših palestinskih partnera koji se sad izjednačavaju sa antisemitistima. Zaključak Bundestaga jača desničarske izraelske lobističke grupe, koji će sve učiniti, da nam otežaju život. Ako na kraju prostor za dijalog sa civilnim društvenim grupacijama u Izraelu, Palestini i Jordanu postane sve manji onda nam je Bundestag načinio medvjeđu uslugu. Nažalost neki poslanici nisu ni razmišljali šta će ovaj zaključak izazvati na Bliskom istoku.

SPIEGEL ONLINE: Jeste li svoju zabrinutost saopštili poslanicima?

Unmüßig: Puno sam telefonirala. A naš stav smo debatirali sa drugim političkim zakladama i frakcijom zelenih u Bundestagu. Možda su osobne izjave koje su političari raznih frakcija dali pri glasanju posledica toga. 

Barbara Unmüßig, 63, je diplomirana politologinja. U osamdesetim godinama bila je naučna saradnica poslanicima Zelenih u Bundestagu. Od 2002. je direktorica zaklade Heinrich-Böll i odgovorna za međunarodnu aktivnost u Latinskoj Americi, Africi, Aziji i na Bliskom istoku i sjevernoj Africi.

spiegel.de

Christoph Sydow
Autor/ica 20.5.2019. u 12:54