Djeca “Islamske države”

tačno.net
Autor/ica 26.11.2017. u 10:25

Djeca “Islamske države”

foto: AFP

Nakon povlačenja IS mnogi njemački državljani sjede u zatvoru, neki zajedno sa svojom djecom. Uslovi života u zatvoru su problematični, pa se vlasti sada bore za budućnost djece.

Početkom jula, jedan video snimak iz grada Mosula na sjeveru Iraka obišao je svijet. Na njemu se vidi kako u ruševinama grada iračke bezbjednosne snage hapse tada šesnaestogodišnju Lindu V. iz saksonskog Pulsnica. Godinu dana ranije ona se tajno priključila terorističkoj organizaciji Islamska država (IS). Došla je na teritoriju IS i udala se za džihadistu Abua Osamu al Šišanija, koji je kasnije vjerovatno ubijen. Ono što se na snimku ne vidi: Linda, koja je takoreći još dijete, uz sebe ima bebu. Ona je od tada sa njom u vojnom zatvoru u Bagdadu.

Linda je jedna od, kako se procjenjuje, 970 njemačkih državljana, koja se toliko islamistički radikalizovala da je otišla na teritoriju IS. Među njima je oko 20 odsto žena, dakle oko dvije stotine. Mnoge od njih imaju djecu. Kako njemački mediji javljaju, savezna vlada se sada brine o povratku te djece u Njemačku. Najprije bi trebalo da budu smještena kod rođaka, jer moguće da majke neće biti tako brzo puštene na slobodu. Prema planovima iračkog premijera Hajdara al Abadija, Linda V. bi u Bagdadu trebalo da bude izvedena pred sud. Abadi je u septembru za novinsku agenciju AP kazao da mladoj Njemici čak prijeti i smrtna kazna, ukoliko se dokaže da je učestvovala u ubijanju nevinih ljudi.

Žene za ratnike u inostranstvu

IS je 2014. godine pokrenuo veliku kampanju: djevojke i mlade žene bi trabalo privući u Siriju i Irak. U intervjuu za DW frankfurtska ekspertkinja za islam, Suzane Šreter, objašnjava razlog: “Jednostavno je problem bio taj, što nisu imali žene za strane ratnike.” Slikama mladih, zgodnih muškaraca, žena sa maramama koje se dive svojim borcima, izmišljenim ljubavnim pričama, vrbuju se žene, po principu “romantičog džihada”. Uspješno, smatra Šreter: „Mnoge mlade žene je to motivisalo da zaista odu tamo: dakle da se udaju za ratnike, da vode računa o domaćinstvu, da rađaju djecu, buduću generaciju ratnika i tako podrže kalifat.”

Jedna takva žena je Nadja Ramadan (31 godina). Trenutno je u logoru na sjeveru Sirije. Nakon bjekstva u samoproglašeni glavni grad IS – Raku, uhapsili su je kurdske Pešmerge. U septembru ju je pronašao jedan reporter nedjeljnika Cajt. Prije tri godine se doselila na teritoriju IS. Tamo se udala za njemačkog džihadistu iz Hamburga. Sa njim ima dvoje djece, jedno ima nepune tri godine, drugo pet mjeseci. U jednoj video poruci apelovala je na kancelarku Angelu Merkel da je vrati nazad u Njemačku.

Prema podacima medija, u iračkom Kurdistanu, u Erbilu, u zatvoru se nalazi još najmanje četvoro djece sa svojim majkama. Dakle, trenutno se već zna za šestoro djece njemačkih korijena koja su u zatvoru.

Bezbjednosni rizik za dijete?

Ali to bez sumnje nisu sva djeca koju su njemačke majke rodile na teritoriji pod kontrolom IS-a ili koja su tamo odrasla. Prema procjeni ekspertkinje za islam Šreter: „Mlade žene sve imaju djecu. To je jedan od problema sa kojim se mi kao društvo suočavamo. To su djeca žena koje su otišle u Siriju i Irak kako bi služile kalifatu. Moguće je da su ta djeca radikalizovana. Možda i traumatizovana. I to nam naravno donosi velike probleme.”

Dakle, inicijativa da se njemačka djeca pripadnika IS vrate u Nemačku, treba da budu razmotrena i sa bezbjednosnog aspekta. Tek sredinom oktobra, predsjednik Saveznog ureda za zaštitu ustava Hans-Georg Masen je upozorio: „Vidimo opasnost da su djeca džihadista islamistički socijalizovana i da se indoktrinisana vraćaju u Nemačku sa ratnih područja.” Ipak, taj rizik je manji što su mlađa djeca. Prema jednom prošlogodišnjem izvještaju lista Vašington Post, vojna obuka djece na području IS počinje već sa šest godina. Kao tinejdžeri bi već trebalo da budu spremni za samoubilačke napade.

Kraj IS ne znači i kraj ekstremističke indoktrinacije djece i mladih ili njihove pripreme za džihad: u sjeverozapadnoj provinciji Idlib u ljeto je kontrolu preuzeo izdanak Al Kaide, Hajat Tahrir al Šam. A da se njihov nastavni plan ne razlikuje bitno od IS, već je 2015. godine izvještavao onlajn portal Vice.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor/ica 26.11.2017. u 10:25