Tradicionalno senatsko pravilo

Demokratska senatorica neće dati podršku Bidenu za planiranu reformu filibustera

Felix Keßler/AFP
Autor/ica 15.1.2022. u 12:06

Demokratska senatorica neće dati podršku Bidenu za planiranu reformu filibustera

Senatorica Kyrsten Sinema ne želi glasati za izmjene filibustera, foto: J. Scott Applewhite/AP

Za izmjenu važnog zakona u senatu SAD-a Joe Bidenu je potreban svaki glas njegovih demokrata, međutim senatorka iz Arizone ne želi slijediti predsjednika. Time njegovi reformski planovi padaju u vodu.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Planovi predsjednika SAD-a Joe Bidena da za usvajanje izborne reforme izmjeni važno senatsko pravilo sve više su bezizgledni. U pozadini stoji otpor koji dolazi iz Bidenove vlastite demokratske partije.

Demokratska senatorica Kyrsten Sinema iz savezne države Arizona u četvrtak je jasno rekla da neće glasati za izmjene takozvanog filibustera. Ona, doduše, podržava obje, od njene partije predložene zakonske namjere o izbornom pravu, rekla je Sinema. Međutim, ona neće preduzeti ništa što bi pogoršalo „bolest podjela“ u SAD-u.

Biden planira izmjenu tradicionalnog pravila filibuster. Ono određuje da je za usvajanje većine zakona u senatu potrebno 60 od 100 glasova. Pošto demokrate trenutno drže tijesnu većinu od 51 glas, republikanci mogu preko filibustera zaustaviti mnoge namjere. Predsjednik SAD-a želi zbog toga, naravno, mijenjati pravilo filibuster tako da je dovoljna normalna većina od 51 glasa. Međutim, bez glasa senatorice Sinemas, nema većine za demokrate – i time propadaju izmjene filibustera.

Biden želi provesti reformu izbornog prava – i zato mora promijeniti filibuster

Biden je pokrenuo izmjenu ovoga pravila da bi dvije reforme izbornog prava mogao provesti u Kongresu uprkos otpora opozicionih republikanaca. Predsjednik je u četvrtak razgovarao sa demokratskim senatorima o ovoj temi.

Demokrate žele sa „Freedom to Vote Act” – otprilike: Zakonom o slobodi biranja i zakonom nazvanim po pokojnom crnačkom poslaniku i aktivisti za ljudska prava Johnu Lewisu stupiti u reforme izbornog zakonodavstva u saveznim državama gdje vladaju republikanci.

Od Trumpovog poraza protiv Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine, 19 saveznih država sa konzervativnom vlašću usvojile su reforme koje demokrate i mnogobrojni stručnjaci smatraju pokušajem otežavanja izbora manjinama kao što su Afroamerikanci, koji većinom biraju demokrate. Demokrate predbacuju republikancima i to da žele osigurati veći politički uticaj na izbore.

Sinema nije jedina među demokratama sa svojim otporom protiv izmjena filibustera. Desničarski senator Joe Manchin jasno je rekao da ima rezerve kod izmjena filibustera. Sinema i Manchin bili su spremni postaviti se protiv Bidenovog plana za socijalni paket i paket za zaštitu klime težak bilione dolara. Paket sa imenom Build Back Better je zbog toga na čekanju.

spiegel.de

Felix Keßler/AFP
Autor/ica 15.1.2022. u 12:06