Demokrate u Arizoni proglasile pobjedu, ostaje tijesna utrka za Senat

RSE
Autor/ica 12.11.2022. u 09:53

Demokrate u Arizoni proglasile pobjedu, ostaje tijesna utrka za Senat

Foto: Kevin Dietsch/Getty Images

Demokrate američkog predsjednika Joea Bidena približile su se zadržavanju kontrole nad Senatom, pobjedom u Arizoni, prenose američki mediji još nezvanične i nepotvrđene rezultate izbora od prije tri dana.

Demokrata Mark Kelly u Arizoni je objavio pobjedu u utrci za Senat, zahvalivši biračima u državi što su mu dali drugi mandat. Međutim, zvanični brojevi tek trebaju biti potvrđeni.

“Od prvog dana ova kampanja se bavi mnogim stanovnicima Arizone – demokratama, nezavisnim i republikancima – koji vjeruju u zajednički rad na rješavanju značajnih izazova s kojima se suočavamo”, poručio je pedesetosmogodišnji Kelly.

Kelly, bivši astronaut čija je supruga Gabby Giffords preživjela pokušaj atentata dok je bila američki poslanik, prvi put je izabran prije dvije godine. Kao bivši kapetan američke mornarice i penzionisani astronaut bio je na četiri putovanja u svemir, uključujući misije isporuke opreme, zaliha i posade na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Njegov republikanski rival za mjesto u Arizoni bio je Blake Masters, tridesetšestogodišnji rizični kapitalista.

Ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni, u Senatu su za sada demokrate dobile 49 mjesta a i republikanci takođe 49. O Nevadi i Džordžiji još se čekaju rezultati.

Ovo tijelo ima 100 mjesta i za kontrolu je potrebno osvojiti 51.

Prebrojavanje glasova u Nevadi zasad pokazuje jako tijesnu borbu, dok će trka u Džordžiji biti riješena u drugom krugu izbora 6. decembra. To znači da SAD možda neće znati koja će stranka kontrolisati Senat do drugog kruga izbora u Džoržiji.

Ako demokrate pobijede u bilo kojoj od dvije preostale utrke, zadržaće kontrolu gornjeg doma Kongresa jer američki potpredsjednik može u njihovo ime dati odlučujući glas.

Republikanci bi i dalje mogli preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa jer se glasovi i dalje bilježe iz nekoliko okruga nakon izbora u utorak, navodi BBC.

Prema rezultatima od 12. novembra ujutro (po srednjeevropskom vremenu), u Predstavničkom domu Demokrate imaju 199 glasa a Republikanci 211.

U Predstavničkom domu do sada su demokrate imale tijesnu većinu od 222 mjesta u odnosu na republikance, sa 213 mjesta.

Izbori održani 8. novembra u Sjedinjenim Državama za Predstavnički dom, Senat i guvernere saveznih država, popularno zvani međuizbori jer su na pola predsjedničkog mandata, tradicionalno su i svojevrsni referendum o aktuelnom predsjedniku.

RSE

RSE
Autor/ica 12.11.2022. u 09:53