Danska ponovo uvodi COVID propusnice

RSE
Autor/ica 10.11.2021. u 09:04

Danska ponovo uvodi COVID propusnice

Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

Epidemiološki komitet danskog parlamenta odobrio je plan Vlade za ponovno uvođenje određenih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja virusa korona.

Danski ministar zdravlja Magnus Heunike rekao je da je većina u utorak uveče, 9. novembra, bila za ponovno uvođenje mjera zbog novog rasta broja zaraženih virusom korona.

Prema njegovim riječima, odluka će biti prvobitno na snazi mjesec dana. Odluka omogućava vlastima da prilagođavaju mjere za suzbijanje epidemije bez odobrenja parlamenta.

Ministar za ekonomska pitanja Simon Kolerup istakao je da će od petka, 12. novembra, COVID propusnice ponovo biti potrebne za restorane ili noćne klubove.

Propusnica potvrđuje vakcinaciju, oporavak od oboljenja ili negativni test na virus korona i moraju je imati odrasli i djeca starija od 15 godina.

Dokument je potreban i za javna dešavanja sa mnogo učesnika, poput koncerata, konferencija, sajmova i zabavnih parkova.

Danska je 10. septembra ukinula posljednje restriktivne mjere, navodeći da je pandemija pod kontrolom, ali je od sredine oktobra broj zaraženih ponovo u porastu.

Danska je, prema podacima univerziteta Johns Hopkins, od početka pandemije reistrovala preko 200.000 slučajeva zaraze korona virusom, a preminulo je 2.748 ljudi. Potpuno je vakcinisano 75,96 odsto stanovništva.

RSE
Autor/ica 10.11.2021. u 09:04