Prosječna plata u Češkoj na kraju 2017. godine po prvi puta prešla 30.000 kruna (2.300 KM). Najveći porast imali prosvjetni i administrativni radnici

Adam Váchal, Jaroslav Krejčí
Autor/ica 12.3.2018. u 10:24

Prosječna plata u Češkoj na kraju 2017. godine po prvi puta prešla 30.000 kruna (2.300 KM). Najveći porast imali prosvjetni i administrativni radnici

Foto: Shutterstock

Piše: Adam Váchal, Jaroslav Krejčí

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Prosječna plata u Češkoj u četvrtom kvartalu 2017. u odnosu na prošlu godinu porasla je za 8%  na 31.646 kruna (2.430 KM) što je 2.337 kruna (180 KM) više nego u istom periodu 2016. godine.

Po obračunu inflacije realna plata porasla je za 5,3%. Podatke je objavio Češki statistički ured. Za cijelu 2017. prosječna plata je u odnosu na prošlu godinu porasla za 7% na 29.504 krune. “To je najbrži rast od 2003. godine,” kaže ekonom ING banke Jakub Seidler.

“Prosječna bruto mjesečna plata iznosi 31.646 kruna. To je najviši iznos u istoriji češke ekonomike. Osim toga prvi put su plate prešle granicu od 30.000 kruna. Porastu plata pomogla je ne samo situacija na tržištu rada nego i povećanje plata u javnoj sferi”, kaže ekonomka Komerčne banke Jana Steckerova.

Ona dodaje da su se plate prosvjetnih radnika od novembra povećale za 15%, a u javnoj upravi za 10%. U cjelini u javnoj sferi plate su se povećale za 13%. “Porast plata u javnom sektoru se potom preliva do privatnog sektora gdje na porast plata utiče i nedostatak radne snage. A ta situacija se stalno pogoršava. Nezaposlenost je u februaru dostigla novi rekord i pala na 3,7%”, ističe Steckerova. Ona smatra da to nije kraj. Pritisak na povećanje plata neće se smanjivati.

“Prosječna plata se prošle godine u četvrtom kvartalu povećala za 8%. Poslednji put plate su rasle tako brzo neposredno pred finansijsku krizu na početku 2008. godine”, kaže glavni ekonom konsultantske firme Deloitte David Marek.

Dugoročno se sadašnji tempo povećanja plata ne može održati. “Rast plata i zaposlenosti prevazilazi porast produktivnosti rada i dolazi do erozije cjenovne konkurentnosti. Plate na jedinicu proizvoda rastu već drugu godinu. Lani su se povećale za 2,3%,” objašnjava Marek.

Ubrzani porast plata doveo je do daljeg približavanja životnom standardu razvijenijih zemalja. Prosjećna plata nakon uzimanja u obzir razlika u nivou cijena povećala se lani na 67% prosjeka EU sa preklanskoh 65%. Plate u Češkoj su otprilike na istom nivou kao u Poljskoj, Portugalu ili Grčkoj.

Prosječna plata u Češkoj raste neprekidno od početka 2014. godine. U osnovi za rastom plata stoji dobar razvoj ekonomike i nedostatak radne snage. Podaci međutim pokazuju da dvije trećine zaposlenih ne dostižu prosječnu platu.

“Median plata se u četvrtom kvartalu 2017. povećao za 8,9% i rastao je brže nego prosječna plata. Vidljivo je to i bržim rastom plata u sektorima sa nižim platama kao što je hotelijerstvo i ugostiteljstvo ili administrativne i pomoćne djelatnosti”, dodaje glavni ekonom UniCredit banke Pavel Sobišek.

Zbog nedostatka ljudi proizvodne firme povećavaju plate a i dalje će ih povećavati

“Rast plata bio je u poslednjem kvartalu brži nego u trećem kvartalu. Najizrazitije je to bilo u oblasti industrijske proizvodnje gdje je na povećanje plata pritisak vršila i potražnja po nedostajućoj radnoj snazi”, komentira lanjske brojke partner konsultantske firme BDO Petr Kymlička.

Firme su tražile kvalifikovane radnike. Tih nije bilo dovoljno. Da bi ih privukli od konkurencije a zadržali svoje radnike povećavali su plate više nego što je ranije bio običaj. Plate u češkim preduzećima često su rasle dvocifrenim tempom.

“Reagovali smo na situaciju na tržištu radne snage i zato smo povećali plate u proizvodnji već u novembru 2017. Od aprila planiramo novo zanimljivo povećanje plata i to na svim pozicijama“, kaže tehnički direktor tvornice Daikin Industries Jan Voch.

Zaposleni su postali svjesni svoje jake pozicije u prošloj godini i počeli su u preduzećima sami tražiti brže povećanje plata. “Pritisak na povećanje plata je danas ogroman, vjerovatno najveći što smo do danas doživjeli”, potvrdio je Gospodarskim novinama (HN) prije izvjesnog vremena šef Češkomoravske konfederacije sindikalnih odbora Josef Stredula.

Sindikati su u nizu preduzeća tražili dvocifreno povećanje plata a nisu se bojali zaprijetiti obustavom rada. Najviše su tražili radnici u industrijskim preduzećima u regionima. U najvećem broju slučajeva firme su udovoljile skoro svim zahtjevima sindikata. U proizvodnji guma Mitas u toku jedne godine plate su u prosjeku povećane za četvrtinu. Deset procenata više obećala je svojim radnicima grupacija Z-Group Steel, poduzetnika Zdenka Zemka.

Za više plate sada se vodi borba u najvećoj češkoj firmi Škoda Auto koja zapošljava preko 30.000 radnika. Sindikat je lani započeo pregovaranje tražeći porast plata od 18%. Prosječna bruto plata proizvodnog radnika u Škodi iznosila je lani 40.557 kruna (3.116 KM).

Sindikalisti hoće da postignu dogovor do kraja marta kada ističe važnost sadašnjeg ugovora. Međutim zasada se sa rukovodstvom firme ne uspjevaju dogovoriti. Firma je u poslednjem kolu pregovora ponudila povećanje tarifa za 4,3% od 1. aprila sa mogućnosti daljeg povećanja od novembra ove godine. Za sindikate je to veoma malo. Već ranije su najavili da su za više plate spremni štrajkovati.

ihned.cz

Adam Váchal, Jaroslav Krejčí
Autor/ica 12.3.2018. u 10:24