Brazilski predsjednik optužen za vođenje kriminalne organizacije

tačno.net
Autor/ica 15.9.2017. u 09:32

Brazilski predsjednik optužen za vođenje kriminalne organizacije

Foto: Reuters

Brazilski predsednik Mišel Temer optužen je za ometanje pravde i vođenje kriminalne organizacije, a pored njega optuženo je još osmoro ljudi, među kojima dvoje članova njegovog kabineta i šestoro biznismena i političara koji su već u zatvoru.

Državni tužilac Rodrigo Žanot optužio je juče Temerovu Partiju brazilskog demokratskog pokreta da je primila oko 190 miliona dolara mita kako bi trgovala uticajem.

“Temer je dao potrebnu stabilnost i sigurnost kriminalnom aparatu, pojavljujući se istovremeno kao lider i osnivač organizacije”, naveo je Žanot u optužnici pred vrhovnim sudom Brazila.

U pisanoj izjavi, Temer je naveo da su optužbe apsurdne i da državni tužilac nastavlja “svoju neodgovornu politiku da bi prikrio svoje propuste”, a njegova partija takođe je odbacila iznete optužbe.

Kao aktuelni predsednik, Temer će biti procesuiran samo ako dve trećine Donjeg doma brazilskog parlamenta glasa da on bude smenjen sa funkcije. Kada je Temer optužen u avgustu, parlament je “kočio” sudski proces.

Isti tužilac u sredu je saopštio da je brazilska vlada godinama vođena kao kartel, još od vremena administracije predsednika Luisa Injasia Lule de Silva, od kada se novcem potkupljuje politički uticaj.

RSE

tačno.net
Autor/ica 15.9.2017. u 09:32