Borba Ukrajinki za sovjetske mozaike

tačno.net
Autor/ica 2.4.2018. u 08:33

Borba Ukrajinki za sovjetske mozaike

Tokom ere Sovjetskog Saveza, neograničen novac iz budžeta potrošen je na mozaike koji bi pomogli u oživljavanju sivih predgrađa komunističkog sveta. Među njima je i rad iz 1975. godine, koji nosi naziv “Zaštita životne sredine”, a nalazi se u istočnom delu Kijeva, piše Amos Čapel (Amos Chapple) za Radio Slobodna Evropa.

Mozaici su postali javna umetnička dela sovjetskih zvaničnika nakon 1918. godine, kada je Vladimir Ilič Lenjin shvatio da će džinovske javne slike ukrasiti “utopijske” gradove u brutalnim zimama SSSR-a. Među njima je i mozaik sovjetskog doba koji se nalazi ispred pošte u napuštenom gradu Pripiat, u blizini Černobila.

Nakon aneksije ukrajinskog Krimskog poluostrva 2014. godine i nasilja u Donbasu, većina ukrajinskih komunističkih mozaika uklonjena je tokom procesa tzv. “dekomunizacije”, koji je počeo kao spontani ulični pokret nakon potpisivanja Zakona 2015. godine.

Većina mozaika u Ukrajini su izrađeni od komada neprozirnog stakla u boji, koji se zove smalto, na koji vremenske prilike nemaju uticaja. Smalto za mozaike koji je ukrasio gradove širom bivšeg Sovjetskog Saveza proizveden je u istočnoj Ukrajini.

Mozaici iz sovjetskog doba koji su preživeli suočavaju se sa neizvesnom budućnošću. Mnogi takvi murali nestaju, a ni grupe koje se bore za njihov opstanak nisu popularne.

Ali inicijative da se sačuvaju, ili bar da se dokumentuju ti mozaici, sve su snažnije. Katerina Filjuk, jedna je od kustoškinja platforme za kulturne inicijative “Izolacija” (Izoliatsia).

U avgustu 2017. godine ta organizacija apelovala je na javnost da im, kako kažu, “pomogne da spase ukrajinske mozaike”. Taj poziv je stvorio malu, ali aktivnu zajednicu iz cele Ukrajine koja locira i fotografiše sovjetske murale.

“Problem je što se Sovjetski Savez raspao, ali imamo ovo nasleđe, a ko će se pobrinuti za to? Uprkos ideološkom smislu koje nose mozaici, postoji nasleđe o kojem moramo voditi računa i održavati ga”, rekla je Filjuk za RSE.

Međutim, mnogi Ukrajinci se ne slažu, a neki vlasnici su preuzeli na sebe i sami počeli rušenje fresaka oštećenih njihovim sovjetskim poreklom. U nekim slučajevima, nepopularna umetnost je uništena vrlo ekspeditivno.

Ljubava Iljenko, jedna od osnivačica inicijative za očuvanje mozaika iz sovjetskog vremena, kaže da se ta grupa među prvima upoznala s poreklom i autorstvom ukrajinskih sovjetskih mozaika.

Iljenko kaže da planira i da pokrene aplikaciju koju ljudi mogu koristiti za pronalazak preostalih mozaika u Ukrajini, a organizacija “Izolacija” se nada da će jednog dana moći da ukloni ugrožene mozaike i montira ih na mobilne ploče. Međutim, jedan od kustosa ovog programa priznaje da to može biti puki san.

Iljenko je podnela zahtev za nekoliko grantova za svoj rad, ali pošto se rat sa separatistima podržanim od strane Rusije nastavio, ona kaže: “Strašno je teško finansirati bilo kakve veze sa sovjetskom umetnošću”.

Na pitanje kako se osećala dok je stajala ispred sovetskog mozaika, Iljenko je za RFE rekla: “Osećam samo tugu, jer je veoma teško sačuvati ovu umetnost.”

Slike sovjestkih mozaika možete pogledati ili preuzeti sa ovog linka.

RSE

tačno.net
Autor/ica 2.4.2018. u 08:33