"Global Gateway"

EU prezentira odgovor na kineski put svile

Kai Lange/dpa
Autor/ica 7.12.2021. u 09:27

EU prezentira odgovor na kineski put svile

Novac za infrastrukturu: Šefica EU Ursula von der Leyen – Foto: Kenzo Tribouillard/ AFP

Kina ima Put svile, EU planira “Global Gateway”: Kako bi se proširio utjecaj EU-a u svijetu, do 2027. treba uložiti do 300 milijardi evra u infrastrukturu zemalja u nastajanju i razvoju.

Piše: Kai Lange/dpa – manager-magazin.de  01.12.2021.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

EU želi da sa investicijama u infrastrukturu zemalja u razvoju i zemalja u prelazu u industrijalizovane zemlje osigura više globalnog uticaja. Kako je predsjednica komisije Ursula von der Leyen u srijedu u Briselu saopštila preko nove inicijative imenom Global Gateway treba da se na raspolaganje stavi u narednih šest godina do 300 milijardi evra. Oni bi se mogli koristiti naprimjer za projekte proizvodnje energije sa klima neutralnim vodonikom ili za kablovsko podvodno povezivanje za prenos podataka između kontinenata. Osim toga planirana je podrška školama i sistemu obrazovanja.

U pozadini je brzo rastući uticaj Kine koja sa svojim inicijativom za „Novi put svile“ internacionalno investira u infrastrukturne objekte. Države kao Njemačka već odavno pritišću na jači angažman u ovom području. Kritičari već 2013. startovanog „Novog puta svile“ redovito upozoravaju siromašne zemlje na zamku zaduženosti, političku ovisnost i nedostatak zaštite okoliša.

Povjerenik za vanjske poslove EU Josep Borrell izjavio je o novoj inicijativi: „Jača Evropa u svijetu znači odlučan, na našim temeljnim principima, baziran angažman sa našim partnerima.“ Sa Global Gateway ojačava se vizija mreže sa vezama koje su postavljene na međunarodno priznatim standardima i pravilima.

Jače umrežavanje

Vidi se da Kina sa ekonomskim i finansijskim sredstvima svuda na svijetu koristi mogućnost da poveća svoj uticaj, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ljetos u Briselu. Zbog toga je važno da EU ponudi vlastite alternative. Sa apekta 27 država članica EU jače međunarodno umrežavanje će pojačati konkurentnu sposobnost EU i smanjiti strategijsku ovisnost – naprimjer u odnosu na kritične sirovine.

Borba za sirovine

Do 300 milijardi evra iz nove Global Gataway inicijative trebaju teći do kraja 2017. Od te sume prema planu treba da se mobiliše 135 milijardi evra preko Fonda za održivi razvoj (EFSD+) i 145 milijardi evra preko drugih evropskih institucija za finansiranje. Donacije od oko 18 milijardi evra trebaju usto doći iz programa EU koji se ne finansiraju preko EFSD+.

Njemačka gleda na predstavljanje projekta sa puno nadanja. „Global Gateway ima potencijal da učini EU djelotvornim geopolitičkim akterom“, komentarisao je stalni predstavnik Njemačke pri EU, Michael Clauß, na terminu u srijedu. Ponuda ravnopravne saradnje bazirane na pravilima i vrijednostima biće za mnoge partnerske zemlje atraktivna alternativa za kineski put svile.

Kritika na prijedlog u EU parlamentu

Jedan drugi EU diplomat, koji nije htio biti imenovan, rekao je da će sada biti važno inicijativu u planiranom obimu finansijski obezbjediti i brzo krenuti u prve korake realizacije. Ako bi to uspjelo mogla bi se partnerskim poticajem geopolitička namjera EU podržati i potisnuti kineski uticaj.

Međutim iz EU parlamenta došla je kritika na već objavljeni projektni papir. „Veliki hitac izgleda drugačije. Kina se neće ukočiti od straha“, komentarisao je poslanik CSU Markus Feber. Napumpati postojeće strukture sa više novca neće donijeti uspjeh o kome sanja von der Leyen. Osim toga još nije uopšte jasno hoće li stvarno biti 300 milijardi evra za Global Gateway.

manager-magazin.de

Kai Lange/dpa
Autor/ica 7.12.2021. u 09:27