Bolivijski političari u pritvoru zbog kupovine beskorisnih i preskupih respiratora

I.P./klix.ba
Autor/ica 25.5.2020. u 10:17

Bolivijski političari u pritvoru zbog kupovine beskorisnih i preskupih respiratora

foto: EPA

Saslušanje ministra se desilo u nedjelju nakon čega mu je određen tromjesečni pritvor zbog sumnje da je umješan u kriminal tokom nabavke respiratora od španske kompanije IME Consulting.

Pored njega, tamošnji sud je odlučio da u pritvor moraju direktor pravnog odjeljenja ministarstva zdravstva Fernando Valenzuela, direktor Agencije za medicinsku infrastrukturu i opremu Geovanni Pacheco i osoba koja se vodi kao “ključni svjedok” – Luis Fernando Humérez.

Odbrana je uložila žalbu u kojoj se navodi da tužilaštvo nije uspjelo da dokaže osnovu sumnje u njihovu umiješanost, odnosno da su respiratori kupljeni po većoj cijeni nego što je to slučaj na tržištu.

U Boliviji je do sada registrovano više od 6.000 slučajeva infekcije i 240 slučajeva smrti koji se mogu povezati sa koronavirusom.

Ugovor koji je potpisan u rekordno brzom roku od četiri dana, uprkos upozorenjima da može sadržavati neregularnosti, navodi da jedan aparat košta 27.000 dolara. Također, stručnjaci su upozorili da aparati nisu pogodni za upotrebu u odjeljenju za intenzivnu njegu.

Ministarstvo vanjskih poslova Bolivije kontaktiralo je Davida Alberta Pareju, ambasadora u Španiji, da se očituje o problemu i da odgovori da li je i sam učestvovao u procesu nabavke koja je teška oko pet miliona dolara.

klix.ba

I.P./klix.ba
Autor/ica 25.5.2020. u 10:17