Bijela kuća kaže da će NATO pokrenuti ‘ambiciozne’ sigurnosne inicijative

tačno.net
Autor/ica 14.6.2021. u 08:59

Bijela kuća kaže da će NATO pokrenuti ‘ambiciozne’ sigurnosne inicijative

foto: Reuters

Bijela kuća navodi da će novi Strateški koncept biti pripremljen za usvajanje na samitu NATO-a 2022.

Bijela kuća objavila je u nedjelju uoči samita NATO-a u ponedjeljak da će čelnici Saveza pokrenuti “ambiciozan” skup inicijativa kako bi on i dalje jamčio sigurnost do 2030. i nakon toga, prenosi Hina.

Bijela kuća objavila je da će se 30 država članica dogovoriti da će revidirati Strateški koncept NATO-a koji će voditi njegov “pristup promjenjivom strateškom okruženju, koje uključuje ruske agresivne politike i akcije; izazove koje predstavlja Narodna Republika Kina našoj kolektivnoj sigurnosti, prosperitetu i vrijednostima; te transnacionalne prijetnje kao što su terorizam, kibernetičke prijetnje i klimatske promjene”.

Bijela kuća navodi da će novi Strateški koncept biti pripremljen za usvajanje na samitu NATO-a 2022.

“Saveznički čelnici pokrenut će ambiciozan skup inicijativa kako bi osigurali da NATO i dalje pruža sigurnost našim građanima do 2030. i nakon toga”, navodi se u saopćenju.

Vojni uspon Kine

Reuters je ranije izvijestio da bi Strateški koncept NATO-a trebao prvi put uključivati vojni uspon Kine kao jedan od izazova.

Predsjednik Biden stigao je u nedjelju u Bruxelles radi tog samita. Na samitu će sudjelovati i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Čelnici NATO-a usvojit će novu politiku kibernetičke obrane koja jača koordinaciju kako bi se osiguralo da Savez bude “otporan na sve češće i ozbiljnije prijetnje… uključujući napade ransomwareom na kritičnu infrastrukturu”.

Bijela kuća navodi da će se članice NATO-a oslanjati na “pouzdane providere za telekomunikacijske mreže nove generacije”.

Čelnici NATO-a također će utvrditi korake kako bi se osigurala “tehnološka prednost” Saveza te dogovoriti Akcijski plan za klimatsku sigurnost, uključujući smanjenje emisija stakleničkih plinova koje su posljedica vojnih aktivnosti i baza.

Reforme Saveza

Rusija, klimatske promjene, Afganistan i nove tehnologije neke su od tema o kojima će se razgovarati na jednodnevnom samitu.

NATO će na samitu dogovoriti reforme Saveza, pod nazivom NATO 2030., inicirane nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump doveo u pitanje relevantnost NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg iznijet će devet područja u kojima bi se NATO mogao modernizirati u srednjem roku, uključujući više zajedničkog savezničkog financiranja vojnih operacija.

Francuska je zbog toga već izrazila zabrinutost, strahujući da će to smanjiti sredstva za nacionalne vojne prioritete.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 14.6.2021. u 08:59