Biden: Vremena su mračna, ali uvijek ima svjetlo

RSE
Autor/ica 20.1.2021. u 09:11

Biden: Vremena su mračna, ali uvijek ima svjetlo

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden stigao je u vojnu bazu Andrews, nakon emotivne oproštajne ceremonije u Delawareu, njegovoj matičnoj državi iz koje je krenuo ka Washingtonu gdje će sutra položiti zakletvu.

U obraćanju u Delawareu Biden se zahvalio prijateljima i porodici koji su se okupili u centru Nacionalne garde nazvanom po njegovom sinu Beau-u koji je 2015. godine preminuo od raka.

“Kada umrem, Delaware će bit zapisan u mome srcu”, rekao je Biden. “Duboko je lično da naše putovanje u Washington počinje ovdje, na mjestu koje najbolje definiše ko smo kao Amerikanci.”

U emotivnom govoru Biden je također rekao da iako su vremena mračna “uvijek ima svjetla”.

Biden koji je više od tri decenije služio kao senator Delawarea, te se dva puta okušao u utrci za predsjednika prije no što je odnio pobjedu u novembru, rekao je da jedino žali što njegov sin Beau koji je bio državni odvjetnik Delawarea, nije tu.

“Trebali bismo njega predstaviti kao predsjednika”, rekao je Biden.

Po dolasku u Washington Biden će učestvovati u ceremoniji na Lincoln Memorijal u spomen preminulima od COVID-19. Prema posljednjim podacima u Sjedinjenim Državama je preminulo više od 400.000 osoba zbog korona virusa.

RSE

RSE
Autor/ica 20.1.2021. u 09:11