Bajden i Porošenko pozvali Rusiju i separatiste da poštuju sporazum iz Minska

tačno.net
Autor/ica 15.3.2015. u 11:22

Bajden i Porošenko pozvali Rusiju i separatiste da poštuju sporazum iz Minska

Potredsednik SAD Džozef Bajden i ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvali su, nakon telefonskog razgovora, Rusiju i proruske separatiste na istoku Ukrajine da poštuju sporazum o primirju iz Minska.

Porošenko i Bajden su razmotrili sprovođenje dogovora iz Minska i pružanje pomoći SAD Ukrajini, kako finansijskoj tako i u oblasti vojno-tehničke saradnje, javile su ukrajinske agencije.

Ukrinform je, pozivajući se na saopštenje predsedničkog kabineta, naveo da je Porošenko Bajdena izvestio o najnovijoj situaciji u Donjeckom basenu na istoku Ukrajine i ukazao na potrebu neodložnog oslobođenja pilota Nadežde Savčenko u Rusiji.

“Sagovornici su razmotrili situaciju sa sprovođenjem dogovora iz Minska i koordinisali pozicije prema daljim potezima, kao i davanje američke pomoći – kako finansijske, tako i u oblasti vojno-tehničke saradnje”, navedeno je u saopštenju.

Šef ukrajinske države je ukazao i na važnost konsultacija u okviru Saveta bezbednosti UN o raspoređivanju međunarodne operacije za podršku miru i bezbednosti na teritoriji Ukrajine, navodi UNN.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor/ica 15.3.2015. u 11:22