Obamin proračun smanjuje deficit i pogađa bogataše

tačno.net
Autor/ica 11.4.2013. u 07:23

Obamin proračun smanjuje deficit i pogađa bogataše

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu da njegov prijedlog proračuna nudi fiskalni put prema smanjenju deficita i otvaranju novih radnih mjesta te je pozvao republikanske zastupnike da ga podupru.

U izjavi s travnjaka Bijele kuće, Obama je istaknuo kako je prijedlogom uvažio više od polovice zahtjeva republikanaca za smanjenjem godišnjeg proračunskog manjka i dodao kako je sada potrebna temeljita reforma američkog poreznog sustava.

Predsjednik SAD-a je najavio da će njegov prijedlog povećati proračunske prihode tako što eliminira rupe u poreznom sustavu koje su išle na ruku bogatima, čemu se republikanci protive.

“Ako stvarno želite smanjenje proračunskog manjka, tada nema nikakva razloga da te rupe ostanu”, istaknuo je.

Prijedlog proračuna od 3,77 bilijuna dolara za fiskalnu godinu 2014. koja počinje 1. listopada, kombinira smanjenja socijalnih davanja za umirovljenike čemu se protive demokrati, s povećanjem poreza na bogate čemu se protive republikanci, kako bi se ostvarile uštede koje žele obje stranke.

Agencije javljaju da prijedlog ima malo izgleda za prolaz u Kongresu i da će ponajviše služiti kao pregovarački temelj za postizanje budućeg dogovora s republikancima, koji imaju većinu u tom tijelu, oko smanjenja deficita.

Njime je predviđeno da oni koji zarađuju više od milijun dolara godišnje plaćaju porez na prihod od najmanje 30 posto. To povećanje, zajedno sa smanjenjem rashoda, smanjit će proračunski manjak na 2,8 posto BDP-a do 2016. i na 1,7 posto do 2023., kažu visoki dužnosnici Obamine administracije.

Odbor za proračun Kongresa predvidio je u veljači da će ovogodišnji deficit iznositi 5,3 posto BDP-a.

Proračunom je predviđeno dramatično povećanje sredstava za “čiste energije”, vladine subvencije za automobile na električni pogon, vjetroelektrane i ostale “zelene” tehnologije.

To će se povećanje financirati kroz ukidanje ili smanjenje poreza i subvencija naftnoj, plinskoj i rudarskoj industriji.

Sveukupno, proračunom je predviđeno 40-postotno povećanje izdvajanja za “čiste tehnologije”, što je jedno od najvećih povećanja po stavkama u prijedlogu proračuna kojim se inače režu sredstva za različite namjene, od zaštite okoliša do mirovina.

I Pentagon je u srijedu predložio proračun na fiskalnu 2014. od 526,6 milijardi dolara kojim se predviđa zatvaranje vojnih baza, otkazivanje programa i niže povećanje plaća od planiranog. Ipak, on je 52 milijarde veći od limita određenog zakonom, što znači da će se ministarstvo obrane naći u još jednoj financijski nestabilnoj godini.

Proračunom Pentagona od Kongresa se traži da odobri niz politički osjetljivih rezova, uključujući novi krug zatvaranja vojnih baza, povećanje zdravstvenih doprinosa i sporiji rast plaća.

Iako pokušava smanjiti troškove u postojećem oskudnom poreznom okružju, proračunom Pentagona nastavit će se financirati prioritetni programi i inicijative, poput azijsko-pacifičke strategije objavljene prošle godine.

Poslovni.hr

tačno.net
Autor/ica 11.4.2013. u 07:23