Austrijski kancelar Kurz podnio ostavku

tačno.net
Autor/ica 10.10.2021. u 09:37

Austrijski kancelar Kurz podnio ostavku

Foto: GEORG HOCHMUTH/APA/AFP

Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Kurza i devet njemu bliskih lica zbog sumnje na pronevjeru, primanje i davanja mita.

Lider stranke Zelenih i vicekancelar Werner Kogler pozdravio je ostavku Sebastiana Kurza na mjesto austrijskog kancelara i najavio da će njegova stranka nastaviti koaliciju sa Narodnom partijom Austrije (OVP).

“Odluka o ostavci je ispravna za dalji rad Vlade u korist zemlje. Imamo zajedničku odgovornost da garantujemo stabilnost”, poručio je Kogler na vanrednoj konferenciji za novinare.

Kurz je u subotu navečer podnio ostavku na mjestu šefa austrijske vlade, nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

Kurzova odluka je uslijedila nakon što je postalo jasno da koalicioni partner Zeleni ne žele sa njim nastaviti rad u Vladi.

“Povlačim se da bih izbjegao haos i kako bi se riješila pat situacija u kojoj se nalazi koalicija; bit ću šef zastupničkog kluba OVP-a u Parlamentu”, rekao je Kurz.

“Važnija mi je moja zemlja od mene”, dodao je.

Kurz je kazao u izjavi za medije da za svog nasljednika predlaže šefa diplomatije Alexandera Schallenberga, prenosi Reuters.

Schallenberg nije član Narodne partije, koju vodi Kurz, pa bi bio prihvatljiviji za Zelene.

Kancelar izbjegao smjenu

Kriza u austrijskoj Vladi izazvana je nakon što je Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i korupciju pokrenulo istragu protiv Kurza i devet njemu bliskih lica zbog sumnje na pronevjeru, primanje i davanja mita.

Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Kurz je ostavkom izbjegao izglasavanje nepovjerenja što je bilo najavljeno za narednu sedmicu.

Opozicija, prije svega Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), reagovala je sa negodovanjem zbog odluke Zelenih o nastavku koalicije sa narodnjacima.

AJB

tačno.net
Autor/ica 10.10.2021. u 09:37