Demokratska guvernerka Gretchen Whitmer: Trumpova omiljena neprijateljica

Alexander Sarovic
Autor/ica 4.5.2020. u 10:18

Demokratska guvernerka Gretchen Whitmer: Trumpova omiljena neprijateljica

Foto: Al Goldis/ AP

U Corona krizi Gretchen Whitmer je u fokusu. Guvernerka Mičigena je za pristalice Trumpa slika neprijatelja, njeni protivnici su čak naoružani ušli u zgradu parlamenta – za demokrate ona je nosilac nadanja.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Pojedini su nosili automatsko oružje a jedna grupica bila je maskirana. „Pustite nas unutra!“, vikali su demonstranti kada su uspjeli da uđu u zgradu paralmenta Mičigena. Neki su pokušali da prodru u plenarnu salu u kojoj su poslanici diskutovali o produženju vanrednog stanja, koga je u Corona krizi proglasila guvernerka Gretchen Whitmer. Policija im se suprotstavila.

Ne po prvi puta uperen je – za javnost djelotvorno insceniran – bijes onih koji traže uklanjanje ograničenja protiv demokratske šefice vlade savezne države na Velikim jezerima. Nekolicina od više stotina demonstranata koji su u četvrtak došli pred zgradu parlamenta skandirali su upoređenje sa Hitlerom; jedan je nosio transparent  preko travnjaka pred zgradom sa natpisom: „Tirani dobijaju uže“.

Kad je Whitmer početkom 2019. ušla u guvernersku vilu u njenom gradu Lansingu ništa nije ukazivalo na to da bi se nepunih 18 mjeseci kasnije mogla naći u središtu oštrih nacionalnih sukoba. Sa građanima bliskim idejama i vrlo konkretnim, praktičnim izbornim sloganom upustila se u bitku za ovu poziciju: “Fix the damn roads”. Urediti propale ulice: sa temom infrastruktura mogla bi bodovati kod prosječnih građana i tako dobiti većinu u saveznoj državi u kojoj je na prošlim predsjedničkim izborima Donald Trump uspio tijesno pobijediti. Kalkulacija se ostvarila i Whitmer je pobijedila na izborima.

Međutim najkasnije od kada su sredinom aprila demonstranti potaknuti od predsjednika prvi puta došli pred njeno službeno sjedište pokazalo se: U Corona krizi guvernerka je za neke Trumpove pristalice postala omrznuta figura.

Mičigen spada u savezne države koje je virus najjače pogodio:

  • Oko 3700 ljudi su do sada umrli od Covid – 19, samo u Njujorku i Njudžersiju ima više mrtvih.
  • Za zaustavljanje pandemije Whitmer je uvela jedan od najoštrijih lockdowna u SAD.
  • Osim toga ona je rano kritikovala Trumpovu vladu jer je Mičigenu i drugim saveznim državama obećala pomoć ali je zakazala u nabavci testova i zaštitne opreme.

Trump je promptno reagovao sa napadima. Predsjednik se žalio da ona samo sjedi i prebacuje krivicu vladi u Vašingtonu. Trump je naložio svome potpredsjedniku Mike Pence koji vodi borbu vlade protiv pandemije, da ne bi treba zvati „ženu iz Mičigena“. Na twiteru je predsjednik označio guvernerku kao Gretchen “Half” Whitmer, aludirajući na englesku riječ “half-wit” za glupaču. U Corona krizi Whitmer je uz svoga partijskog kolegu, guvernera Njujorka Andrewa Cuoma postala Trumpova omiljena neprijateljica.

Konzervativne grupe sudjelovale su  u orkestriranim protestima sredinom aprila. Jedna od organizacija, na to ukazuje i Whitmer, je bliska porodici Trumpovog ministra obrazovanje Betsy DeVos. Sam predsjednik twitovao je svoju podršku: “Oslobodite Mičigen”.

Whitmer je odgovorila na oštre napade sa karakteristično trezvenim praktičnim uputstvom: Demonstranti se ne pridržavaju pravila o odstojanju, rekla je. Njena briga je da bi se virus mogao proširiti kad se oni vrate kući.

Neka od ograničenja guvernerka je u međuvremenu ublažila. Neke radnje kao prodavnice vrtlarskih potrepština ili radionice za bicikle sada se smiju ponovo otvoriti. Dozvoljene su opet aktivnosti u slobodnom vremenu kao golf ili vožnja motornih čamaca. Osnovna zabrana izlaska međutim produžena je do 15. maja.

Povod za proteste od četvrtka bila je parlamentarna debata o produženju vanrednog stanja zbog Corone u Mičigenu. Među onima koji su uspjeli ući u zgradu parlamenta bili su i članovi naoružane milicije. U Mičigenu je otvoreno nošenje oružja dozvoljeno i u zgradi parlamenta. Šačica maskiranih, teško naoružanih muškaraca pozicionirala se demonstrativno pred uredom guvernerke. Više poslanika je očigledno došlo na sjednicu sa sigurnosnim prslucima.

Republikanska većina glasala je protiv produženja vanrednog stanja koje guvernerki daje široka ovlaštenja. Republikanci su osim toga najavili da će guvernerkine mjere napasti pred sudom. Ona je još u noći reagovala i produžila vanredno stanje do 28. maja.

Za Whitmer scene iz njenog rodnog grada mogu biti posebno uznemiravajuće. Jer guvernerka je ustvari jedna vrsta pojma o povezanosti sa domom. Njen otac Richard bio je ministar trgovine Mičigena. Ona je studirala na Michigan State University. Pravnica je udata u drugom braku i ima dvije kćerke.

Istovremeno je njen nastup u Corona krizi stavio Whitmer u fokus nacionalne pažnje. Demokratski izborni stratezi već odavno je imaju u vidu. Važi kao dogovoreno da će jedna žena kao „running mate“ („kandidat za potpredsjednika“ prim.prev.) Joa Bidena, kandidata demokrata, ići u trku za Bijelu kuću.

Za Whitmer bi govorili i to da je ona kao šefica vlade vidljiva u borbi protiv pandemije. U izbornoj borbi koja bi se zbog Corona virusa mogla odvijati bez uobičajenih manifestacija, mogla bi to biti prednost.

Osim toga guverneri tradicionalno važe, upoređeni naprimjer sa poslanicima u kongresu, kao vođe što im u kod nekih građana u predizbornoj kampanji diže ugled.

Na početku godine Whitmer već imala veoma prestižnu ulogu kada je držala demokratski protugovor na Trumpov govor naciji. Konačno Mičigen je jedna od onih “Swing States” („države izjednačenih izgleda“ prim.prev.) u kome će se voditi tvrde borbe koje odlučuju izbore.

Zbog svojih relativno neideološkog srednjeg kursa mogla bi Whitmer doduše biti pod kritikom ljevičarskog partijskog krila. Usto dolazi i činjenica da su u Mičigenu stope zaraze i smrtnosti kod crnačkog stanovništva znatno više. Whitmer je osnovala radnu grupu koja treba da ispita ove probleme.

Početkom aprila bila je Bidenov gost u njegovom podcastu. Za nekadašnjeg potpredsjednika ona spada među „najtalentovanije ljude u zemlji“, kao je on to formulisao. Whitmer je nedavno izjavila da bi joj bila čast ako bi je uzeli u obzir kao potpredsjednicu.

Međutim, odlučujući razgovor ona i Biden nisu vodili. Zapravo ona se zasada hoće koncentrisati isključivo na Mičigen. U dogledno vrijeme neće nedostajati izazova.

spiegel.de  

Alexander Sarovic
Autor/ica 4.5.2020. u 10:18