Assange: Presuda Manningu je vrlo opasan presedan

tačno.net
Autor/ica 31.7.2013. u 09:05

Assange: Presuda Manningu je vrlo opasan presedan

LONDON – Osnivač WikiLeaksa Julian Assange optužio je predsjednika SAD-a Baracka Obamu za nacionalno-sigurnosni ekstremizam, nakon što je u utorak vojni sud osudio Bradleya Manninga za najveće “curenje” sigurnosnih dokumenata u američkoj povijesti.

Ističući da je Manning “najvažniji novinarski izvor što ga je svijet ikada vidio” Assange je kazao da taj američki vojnik, za kojega je tužiteljstvo tvrdilo da je WikiLeaksu isporučio stotine tisuća povjerljivih dokumenata, nije imao pravedno suđenje te je pozvao da presuda bude poništena.

“Vlada je čuvala Bradleya Manninga u kavezu, skinula ga je golog i izolirala kako bi ga slomila, što je osudio i posebni izvjestitelj UN-a za mučenje. To nikada nije bilo pošteno suđenje”, rekao je Assange iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu koje mu je dom više od godinu dana.

Assange je rekao i da WikiLeaks te Manningov pravni tim neće stati dok presuda ne bude ukinuta.

“To je opasan presedan i primjer nacionalno-sigurnosnog ekstremizma. To je kratkovidna presuda koja se ne može tolerirati i mora biti poništena”, zaključio je Assange.

On nije potvrdio, ali ni demantirao je li Manning WikiLeaksu dostavljao povjerljive dokumente, uvijek koristeći riječ “navodno” kada se govorio o “curenju”. WikiLeaks nikada nije otkrio svoje izvore i uvijek ih je štitio, kazao je.

Vojna sutkinja, pukovnica Denise Lind oslobodila je u utorak Manninga krivnje za pomaganje neprijatelju, najtežoj točki optužnice za davanje povjerljivih dokumenata WikiLeaksu, ali ga je proglasila krivim po većini od ukupno 20 točaka optužnice za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti.

Američka vlada tražila je maksimalnu kaznu zbog, po njezinoj ocjeni, ozbiljnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti, uključujući i izvještaje s bojišnice u Iraku i Afganistanu, dok su aktivisti opravdavali Menningov potez kao nešto što razotkriva tajne američke operacije u inozemstvu.

SEEbiz.eu

tačno.net
Autor/ica 31.7.2013. u 09:05