Assadove snage će dozvoliti civilima da izađu iz Idliba

Agencije
Autor/ica 22.8.2019. u 12:14

Assadove snage će dozvoliti civilima da izađu iz Idliba

Foto: Reuters – Ilustracija

Uz pomoć jakih zračnih udara i granatiranja snage vjerne Basharu al-Assadu uspjele su da napreduju u Idlibu.

Sirijske vlasti objavile su da će otvoriti koridor da dozvole civilima koji to žele da napuste provinciju Idlib gdje se odvijaju borbe između provladinih snaga sa jedne strane i oružanih grupa i pobunjenika sa druge, javila je zvanična novinska agencija Sana.

Uz pomoć jakih zračnih udara i granatiranja snage vjerne Vladi predsjednika Bashara al-Assada uspjele su da napreduju u sjeverozapadnoj provinciji Idlib koja je pod kontrolom oružanih grupa, prenosi Beta.

Gotovo 900 civila ubijeno je od aprila, kada je počela vojna kampanja sirijskih vlasti na tu oblast, prema podacima jedne nevladine organizacije.

Sirijski opozicijski borci su se povukli iz ključnog grada u pokrajini Idlib, koju kontroliraju pobunjenici, na sjeverozapadu zemlje, kazali su ranije lokalni aktivisti i organizacije za nadzor sukoba.

“Khan Shaikhoun su u potpunosti opkolile Vladine snage i pobunjenički borci su se povukli rano u utorak”, rekao je za Al Jazeeru Suleiman Abdulqader, lokalni aktivist u južnom dijelu Idliba.

“Krenuli su sada ka sjeveru i istoku u pokušaju da spriječe Vladine snage da napreduju do novih položaja”, rekao je.

Žestoke borbe

Povlačenje iz Khan Shaikhouna, jednog od najvećih gradova u pokrajini, dolazi nekoliko dana nakon žestokih borbi između naoružanih pobunjeničkih frakcija i snaga odanih predsjedniku Basharu al-Assadu.

Uz podršku ruske vojske, Vladine snage su u ponedjeljak opkolile grad dok su se sukobi nastavili u i oko područja treći dan zaredom.

Grad je u rukama pobunjenika od 2014. godine.

Idlib je dom za tri miliona ljudi, od koji je polovina interno raseljeno stanovništvo nakon što su masovno prebačeni u pokrajinu iz drugih područja koja su pala pod kontrolu provladinih snaga.

Većina onih koji žive u i oko Khan Sheikhouna su se u velikom broju okupili u blizini tursko-sirijske granice kako bi izbjegli bombardiranje.

Prema Ujedinjenim narodima, gotovo 400.000 ljudi je bilo prisiljeno da napuste svoje domove.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor/ica 22.8.2019. u 12:14