Shakespeare o predsjedničkim izborima u Francuskoj 2012: Ko prije djevojci njegov je i prijestol

Autor/ica 27.4.2012. u 18:33

Shakespeare o predsjedničkim izborima u Francuskoj 2012:  Ko prije djevojci njegov je i prijestol

Plantu, poznati francuski karikaturista dnevnog lista Le Monde, ovako je nacrtao situaciju nakon prvog kruga glasanja na predsjedničkim izborima u Francuskoj, održanog 22. travnja. Socijalistički kandidat François Hollande dobio je malo više glasova  (28,63 %, što je 10 272 705 glasova) od ‘desnog’ kandidata, predsjednika na zalasku Nicolasa Sarkozyja (27,18 % što je 9 753 629 glasova).  Pokazalo se da su agencije za ispitivanje javnog mnijenja, pa i one sa najboljom reputacijom, slabo procijenile situaciju. Očekivalo  se da će Hollande dobiti bitno više glasova od Sarkozyja. Ali problem nije u tom grmu: za mnoge se neprijatno iznenađenje ovih izbora zove trećeplasirana Marine Le Pen (17,9 %, ili 6 421 426 glasova), predsjednica stranke Nacionalni front (FN), koja je na tom mjestu naslijedila vlastitog tatu. Ekstremna desnica nije nikada postigla tako značajan rezultat na izborima, i tek sada si oštri oštricu za parlamentarne izbore u lipnju ove godine. Neslužbeni komentari kažu da je Francuska ovakvim glasanjem pokazala da je fašistoidna zemlja, a oni malo službeniji da je ekstremna desnica dobila preko 6 milijuna glasova, jer je to izraz socijalne ljutnje, zbog – globalne krize u svijetu, pa eto i u Francuskoj. 

Kako god da jeste, u drugom krugu 6. svibnja sve zavisi od trećeplasirane ‘Julije’ i njenih glasača. ‘Julija’ se, kako to vidi karikaturista Plantu, ispela na svoj pariški balkon – Trijumfalnu kapiju, a odozdo joj  se udvaraju i buketiće svježeg cvijeća nutkaju čak dva Romea: Hollande i Sarkozy. U jednoj ruci ašik-plavo-bijelo-crvene ružice za ‘Juliju’, a u drugoj tup nož zabadaju jedan drugom u leđa. Trobojka je dio amblema Nacionalnog fronta – to se vidi i na traci na rukavu koju nosi neka starija muška spodoba pored ‘Julije’ na Trijumfalnoj kapiji (a na vratima ispisani inicijali Nacionalnog Fronta). Likovi koji su se ispeli na visine, pored ‘Julije’, a puno ih je, pitaju se “Ko su ona dvojica dole?” A drugi odgovaraju “Pojma nemam. Nikad vidio”. Naprasno sljepilo izazvano  vrtoglavim plasmanom od skoro 18% glasova. 

To je situacija u kojoj si ekstremno desničarski Front National sada može svašta zamisliti, a možda još i više priuštiti u pregovorima, iskamčivanju, kupovini, preprodaji, cjenkanju, u svim političarskim prljavštinama i politikantskim igrama u kojima su se u trci za vlast izgleda odomaćili svi. U jednom dijelu građanske javnosti priličito omražena Marine Le Pen sada ima jednog strastvenog udvarača – viška. Pa može i birati. Kako od trojca napraviti par, a onda i pobijediti? “Un mal en amène un autre” – nesreća nikad ne stiže sama, recimo da bi se to tako moglo prevesti. 

Nakon drugog kruga glasanja nećemo saznati samo ko će biti predsjednik Francuske, nego i ko je prilikom žarkog (smrtonosnog?) udvaranja imao ponizniji (vlažniji?) rukoljub, Hollande ili Sarkozy. U borbi za ‘Julijine’ izrazite prednosti i neupitne kvalitete (preko 6 milijuna glasača Nacionalnog Fronta naspram samo 500 000 glasova razlike između Hollande i Sarkozyja)  pokazalo se da je i vječni Shakespeare, rafinirani majstor zapleta i neodgovorenih pitanja -savršena inspiracija. Posebno kad se prisjetimo onog čuvenog upitnika  Židova Shylocka iz malo manje romantičnog teksta od ‘Romea i Julije’ – ‘Mletačkog trgovca’: “A ako nas budete kinjili, zar mislite da se nećemo osvetiti?” 

Tako je govorio Shakespeare i nacrtao Plantu.

 Plantu

Tagovi:
Autor/ica 27.4.2012. u 18:33