Američki sud naredio puštanje Chelsea Manning iz zatvora

RSE
Autor/ica 13.3.2020. u 09:17

Američki sud naredio puštanje Chelsea Manning iz zatvora

Foto: Lars Hagberg/AFP

Bivša američka obavještajna analitičarka i izvor Wikileaksa Chelsea Manning puštena je iz zatvora.

Manning je određen pritvor zbog odbijanja svjedočenja u istrazi Wikileaksa. Od svibnja prošle godine bila je u pritvoru u Virginiji.

Trebala se pojaviti na sudu 13. ožujka, ali sudac je presudio da više nije potrebno da svjedoči.

Manning je 2013. proglašena krivom za optužbe, uključujući špijunažu zbog objavljivanja tajnih vojnih dosjea na Wikileaks.

Pripisala si je više od 250.000 dolara novčanih kazni zbog odbijanja suradnje s istragom. Njezin pravni tim zatražio je da se ona pusti na slobodu, ali je sudac rekao da kazne moraju u cijelosti biti isplaćene.

Manning (32) je odbijala da istražiteljima odgovori na dodatna pitanja o Wikileaksu jer je rekla da je već svjedočila tijekom suđenja 2013. godine.

Naredba za njeno puštanje na slobodu 12. ožujka uslijedila je ubrzo nakon što je njen pravni tim rekao da je pokušala sebi oduzeti život i da se oporavlja u bolnici.

Policija je potvrdila da je u pritvoru u Virginiji 11. ožujka došlo do “incidenta” koji je uključivao Manning. “Naše stručno osoblje rukovalo je na odgovarajući način i [ona] je sigurna”, navodi se u policijskom priopćenju.

Manning je obznanila na stotine tisuća tajnih američkih vojnih dosjea koji se odnose na rat u Afganistanu na internetskoj stranici Wikileaks 2010. Bila je osuđena na 35 godina zatvora, ali je bivši američki predsjednik Barack Obama poništio presudu Chelsei Manning 2017. godine.

Američki tužitelji istražuju Wikileaks već nekoliko godina.

Trenutno traže izručenje suosnivača Wikileaks Juliana Assangea iz Velike Britanije zbog njegove navodne uloge u objavljivanju klasificiranog vojnog i diplomatskog materijala 2010. godine.

Assange, koji je rođen u Australiji, suočava se s optužbama za zavjeru da je izvršio upad u računala u Sjedinjenim Državama.

RSE

RSE
Autor/ica 13.3.2020. u 09:17