Alžir: U akciji vojske protiv otimičara poginuo i veći broj talaca

tačno.net
Autor/ica 17.1.2013. u 19:23

Alžir: U akciji vojske protiv otimičara poginuo i veći broj talaca

Za sada se pouzdano zna jedino da je jedan od talaca, inače državljanin Irske, uspešno oslobođen. On se u međuvremenu javio i svojoj porodici u Irskoj.

 

Alžirska vojska danas je sprovela akciju oslobađanja talaca koje su oteli malijski džihadisti u znak odmazde zbog francuske vojne intervencije u njihovoj zemlji. Alžirski ministar komunikacija potvrdio je da je tokom akcije više osoba poginulo ili je ranjeno. Odgovornost za otmicu preuzeo je Moktar Belmoktar (na slici), lider jedne od radikalnih islamističkih grupa povezanih sa al-Kaidom.

Prema još uvek nepotvrđenim izveštajima brojnih svetskih medija, stradalo je čak 35 talaca i 15 otmičara. Podsetimo, otmičari su ranije saopštili da je među otetima i 41 zapadni državljanin. Za sada se pouzdano zna jedino da je jedan od njih, inače državljanin Irske, uspešno oslobođen. On se u međuvremenu javio i svojoj porodici u Irskoj.

Zbog talačke krize, britanski premijer Dejvid Kameron otkazao je svoj govor o Evropskoj uniji koji je trebalo da održi sutra u Holandiji.

 

tačno.net
Autor/ica 17.1.2013. u 19:23