AfD pozvao Merkel da podnese ostavku

tačno.net
Autor/ica 1.7.2018. u 10:07

AfD pozvao Merkel da podnese ostavku

Foto: EPA

Desno-konzervativna Alternativa za Njemačku (AfD) započela je u Augsburgu dvodnevni kongres pozivom kancelarki Angeli Merkel da podnese ostavku i uspoređivanjem aktualnog stanja u Njemačkoj s posljednjim danima Istočne Njemačke.

“Angela Merkel je podijelila vlastitu stranku i zemlju i Njemačku u Evropi izolirala kao Erich Honecker u posljednjim danima DDR-a“, rekao je u subotu dopredsjednik AfD-a Alexander Gauland pred oko 600 sudionika stranačke konvencije u Augsburgu.

On je primijetio da poznati slogan kojim se služe sljedbenici AfD-a na svojim protestima protiv izbjegličke politike Angele Merkel „Merkel mora otići“ treba proširiti na kompletan politički sistem u zemlji.

“Čitav aparat, čitav trenutni politički sistem mora nestati. Angela Merkel pada bez obzira na to koliko lamata rukama“, rekao je Gauland pred oduševljenim poslanicima na kongresu.

On je kritizirao dogovor oko izbjeglica na završenom samitu EU-a nazvao „ispraznim“ i bez sadržaja.

Privatizacija penzionog sistema

„Sve će biti kao i dosad. Jedino što je dogovoreno je daljnje odgađanje rješenja“, rekao je Gauland i poručio kako će se AfD svim snagama boriti protiv nastavka dosadašnje politike prema izbjeglicama u Evropi.

AfD je ukazao i na skorašnje izbore u Bavarskoj gdje je ova stranka na saveznim izborima Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU), koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, preuzela velik broj birača. Gauland je pohvalio sadašnji strogi kurs CSU-a protiv izbjeglica ali je istodobno ustvrdio da „CSU kopira AfD“ i da će „birači to znati prepoznati“.

Na dvodnevnom kongresu AfD, koji je od posljednjih saveznih izbora zastupljen i u Bundestagu jedna od najvažnijih tema je i koncept za budućnost penzionog sistema u Njemačkoj. AfD se zalaže za potpunu privatizaciju penzionog sistema.

Predstavnici desnog krila stranke traže državne subvencije mirovinskog sustava ali samo za njemačke državljane.

Početak kongresa AfD popraćen je protestima organizacija za zaštitu ljudskih prava i sindikata na kojima se, prema saopćenju policije okupilo blizu 5.000 ljudi.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 1.7.2018. u 10:07