Drakonski dekreti: Restrikcije talibana u Afganistanu

Drakonski dekreti: Restrikcije talibana u Afganistanu

Foto Reuters

Priredili: Frud Bezhan, Kristyna Foltynova, Juan Carlos Herrera Martinez

Kada su talibani preuzeli vlast 15. avgusta 2021, mnogi Avganistanci su se pripremali za povratak represiji koja je obeležila brutalnu vladavinu ekstremističke grupe 1990-ih godina.

Talibani su u početku pokušali da ublaže zabrinutost Avganistanaca i međunarodne zajednice tako što su se predstavili kao umerenija sila i obećali da će štititi ljudska prava i slobodu štampe.

Ali dve godine otkako su preplavili zemlju i zbacili avganistansku vladu koju podržava Zapad, tvrdokorni islamisti nisu ispunili svoja obećanja. Umesto toga su ozbiljno ograničili slobode žena, sproveli brutalni obračun protiv neslaganja i ponovo uveli svoj brutalni oblik pravde.

Talibanska teokratska vlada uvela je ograničenja na svaki aspekt života u Avganistanu, uključujući pojavljivanje ljudi, slobodu kretanja, pravo na rad ili učenje i pristup zabavi.

Žene su podnele najveći teret represivnih zakona, a grupe za ljudska prava optužuju talibane da pokušavaju da izbrišu žene iz javnog života i da ih zatvore u njihovim domovima.

Talibani su izdali preko 100 dekreta i naredbi u skladu sa svojim ekstremnim i plemenskim tumačenjem islamskog šerijatskog zakona.

Ministarstvo za promociju vrline i prevenciju poroka je odgovorno za sprovođenje talibanskih zakona o moralu, uključujući njihov strogi kodeks oblačenja i rodnu segregaciju u društvu.

Pripadnici zastrašujuće moralne policije ministarstva javno su kažnjavali prestupnike, često nasilno. Muškarci i žene osuđeni za kršenje talibanskih zakona o moralu zatvarani su ili javno bičevani, često na poljima ili sportskim objektima.

Mnoga talibanska naređenja i ograničenja podsećaju na prvi boravak ove grupe na vlasti od 1996-2001, kada je njen brutalni režim lišio Avganistance najosnovnijih prava.

Otkako su povratili vlast, talibani su ukinuli avganistanski ustav i krivični zakon i revidirali pravosudni sistem. Pošto mnogi talibanski zakoni nisu kodifikovani, njihova primena je bila neujednačena širom zemlje. Lokalni talibanski lideri često su izdavali sopstvene uredbe i ograničenja.

Avganistanci strahuju da će talibani nametnuti još drakonskih ukaza jer uspostavljaju ono što su nazvali “čistim” islamskim sistemom u Avganistanu.

Militanti će verovatno dodatno narušiti prava žena. Ženama je zabranjeno da pohađaju univerzitet, a njihove mogućnosti zapošljavanja su uglavnom ograničene na zdravstveni i obrazovni sektor. Poslovi kojima upravljaju žene zabranjeni su u mnogim delovima zemlje.
Zapošljavanje žena moglo bi biti dodatno pogođeno ako talibani narede potpunu zabranu obrazovanja devojčica, baš kao što je to bilo 1990-ih. Do sada je devojčicama ispod šestog razreda dozvoljeno da idu u školu.
Ta militantna grupa će takođe verovatno proširiti napad na medije. Nekoliko nezavisnih medija koji još uvek rade u Avganistanu suočavaju se sa ozbiljnim ograničenjima u pogledu onoga što mogu da izveštavaju.
Medijske kuće se suočavaju sa većom cenzurom, a više je i slučajeva pritvaranja i pretnji novinarima, pa će se nekada živahna medijska scena u zemlji verovatno dodatno smanjiti.
Tagovi: