Hiljade pristalica opozicije okupile su se u nedjelju, 9. aprila, u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju

RSE
Autor/ica 10.4.2023. u 08:02

Hiljade pristalica opozicije okupile su se u nedjelju, 9. aprila, u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju

Demonstranti su mahali gruzijskim, ukrajinskim i europskim zastavama te držali ogroman transparent koji je glasio “Za europsku budućnost”.

Vlada stranke Gruzijski san suočava se s optužbama da zatvara protivnike, utišava neovisne medije, tajno surađuje s Kremljom i skreće zemlju s puta prema članstvu u EU.

“Vladu Gruzije kontrolira Moskve, a naša je obveza spasiti našu domovinu od ruskih marioneta”, kazao je bivši gruzijski predsjednik Giorgi Margvelašvili okupljenima.

“Mi smo narod koji voli slobodu, želimo biti dio europske obitelji i odbijamo rusko ropstvo”, dodao je.

Jedan od demonstranata, 27-godišnji slikar Luka Kavsadze, izjavio je za AFP da će ”naša borba biti mirna i dovest će nas tamo gdje pripadamo – Europskoj uniji”.

Prošlog mjeseca, deseci hiljada ljudi izašli su na ulice Tbilisija nakon što je parlament dao početnu potporu nacrtu zakona “o stranim agentima”, sličnom zakonodavstvu koje se koristi u Rusiji kako bi se ugušila opozicija.

Nacrt zakona, koji je izazvao snažnu kritiku Europske unije i Sjedinjenih Država, povučen je pod pritiskom uličnih demonstracija na kojima je policija koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala mase.

Mikheil Saakašvili, predsjednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, služi šestogodišnju zatvorsku kaznu za zlouporabu ovlasti, presudu koju su međunarodne skupine za zaštitu ljudskih prava osudile kao politički motiviranu.

Liječnici su izjavili da je ovaj prozapadni reformator u opasnosti od smrti zbog niza ozbiljnih stanja koja je razvio u zatvoru.

Vladajuća stranka je istaknula da ostaje predana članstvu Gruzije u EU i NATO-u, koji su utemeljeni u ustavu, i koje prema anketama podržava 80 posto stanovništva.

No, čelnici vladajuće stranke pojačali su anti-zapadnu retoriku nakon što je Washington prošle sedmice odbio izdati vize za četiri moćna suca u Gruziji zbog navodne korupcije. Taj potez označio je najnovije zaoštravanje pristupa Washingtona prema savezniku nakon zabrinutosti zbog naginjanja Tbilisija prema Rusiji.

Gruzija je zajedno s Ukrajinom i Moldavijom zatražila članstvo u EU nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, njihovog prozapadnog susjeda u februaru 2022. godine.

Prošlog juna, čelnici EU-a dodijelili su formalni status kandidata za članstvo Ukrajini i Moldaviji, ali su rekli da Gruzija prvo mora provesti reforme.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor/ica 10.4.2023. u 08:02