Nicolas Maduro će vladati dekretima

tačno.net
Autor/ica 16.3.2015. u 09:47

Nicolas Maduro će vladati dekretima

Skupština Venecuele ovlastila je Madura da u periodu od šest mjeseci može izdavati uredbe sa zakonskom snagom.

Poslije dvosatne burne debate, skupština Venecuele odobrila je specijalna ovlaštenja za predsjednika Nicolasa Madura, koja je tražio početkom sedmice radi, kako je naveo, zaštite mira, suvereniteta i razvoja zemlje pred prijetnjom vlade SAD-a, javile su agencije.

Poslanici su ovlastili Madura da u periodu od šest mjeseci može izdavati uredbe sa zakonskom snagom – dekrete, bez potrebe da ih potvrđuje parlament.

Reuters prenosi da su poslanici većinske vladajuće Socijalističke partije aplauzom pozdravili usvajanje prijedloga, kao legitimnog odgovora na američku deklaraciju kojom se Venecuela određuje kao sigurnosna prijetnja i uvode sankcije sedmorici venecuelanskih funkcionera, koje je Washington optužio za umiješanost u kršenje ljudskih prava tokom prošlogodišnjih antivladinih protesta.

SAD želi da “stavi šapu” na venecuelanske resurse, kao što je uradio u drugim zemljama, rekla je obrazlažući “antiimperijalistički zakon” poslanica vladajuće partije Tania Diaz.

‘Sigurnosna prijetnja’

Ispred skupštine, Madurove pristalice obučene u crveno, uzvikivali su i nosili plakate na kojima je pisalo “Yankees, go home”, navodi britanska agencija.

Reuters ističe da protivnici zakon doživljavaju kao potvrdu autokratije u zemlji.

Gnjevni opozicioni poslanici rekli su u diskusiji da Maduro cinično koristi diplomatsko zaoštravanje sa Washingtonom radi gomilanja vlasti, opravdavanja represije i skretanja pažnje građana sa ekonomskih problema, uključujući akutne nestašice.

Maduro je dva dana ranije na mitingu u Caracasu rekao da je SAD Venecuelu označio sigurnosnom prijetnjom jer je pravosuđe stavilo u zatvor “njihovog glavnog agenta” u Venecueli, predstavnika opozicije Leopolda Lopeza, kojeg je okarakterizirao i kao “ubicu povratnika”.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor/ica 16.3.2015. u 09:47