Zašto Trump i republikanci imaju male šanse da promijene rezultat izbora?

Predrag Zvijerac
Autor/ica 6.1.2021. u 09:29

Zašto Trump i republikanci imaju male šanse da promijene rezultat izbora?

Gotovo četvrtina senatskih republikanaca zvanično se priprema da u srijedu 6. januara 2021. pokuša osporiti rezultate izbornog kolegija održanog 14. decembra 2020.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, demokrat Joe Biden je osvojio 306, a trenutni predsjednik, republikanac Donald Trump 232 glasa elektora.

Obično se glasanju elektora ne pridaje toliko pažnje, no nakon izbora održanih 3. novembra prošle godine, zbog ustrajnih napora predsjednika Trumpa da preispita i poništi rezultate – uključujući tužbe koje su odbacili sudovi u cijeloj zemlji – u središtu je pozornosti.

I skupina republikanaca u donjem, Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, također planira osporavati izborne rezultate pa je 140 republikanaca u ovom domu najavilo da bi mogli glasati protiv potvrđivanja pobjede Bidena.

Najave da će pokušati osporiti rezultati izbora pokazuju koliko su neki iz Republikanske stranke spremni ići podržavajući Trumpove tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena. Dan inauguracije, kada će se novi demokratski predsjednik i potpredsjednica položiti zakletve, je 20. januara, a Bidenova glasnogovornica Jen Psaki opisala je potez republikanskih senatora kao “ludoriju”.

Usporavanje procesa

Glasanje izbornog kolegija certificira, odnosno potvrđuje Kongres. Republikanci trenutno drže većinu od 52 senatora (plus američki potpredsjednik Mike Pence) u Senatu, a uloga Senata u potvrđivanju izbora bi trebala biti svečana. Međutim, republikanski senator Ted Cruz je među republikancima proširio ideju da glasaju protiv potvrđivanja izbora ako se ne provede njihova revizija.

“Američki narod jasno je rekao na ovim izborima koga želi i 81 milion ljudi glasalo je za Joea Bidena i Kamalu Harris. Kongres će potvrditi rezultate izbora kao i svake četiri godine”, rekla je.

Senatori su saopćili da je na izborima 3. novembra bilo “neviđenih navoda o prijevarama birača, kršenjima izbornog zakona i drugih nepravilnosti u glasanju”.

Pozivajući se na presedan iz 1877. godine kada je formirana dvostranačka komisija za istragu nakon što su obje stranke proglasile pobjedu u tri države, pozvali su Kongres da imenuje komisiju za “hitnu desetodnevnu reviziju izlaznosti na izborima u spornim državama”.

“Po završetku istrage, pojedine države procjenjivat će nalaze komisije i po potrebi bi mogle sazvati posebno zakonodavno zasjedanje kako bi certificirale promjenu u svom glasanju”, saopćila je skupina od 11 republikanskih senatora.

Parlamentarci u dvosatnoj raspravi moraju razmotriti prigovore na brojanje glasova nakon čega slijedi glasanje. Da bi se odbacili elektorski glasovi iz neke države, većina u oba doma mora prihvatiti prigovor.

Ovaj se scenarij smatra gotovo nemogućim budući da demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu, a i neki republikanci u Senatu već su rekli da neće osporavati rezultate.

No, grupa senatora bi mogla usporiti proces i pružiti šansu saveznicima predsjednika Trumpa da mu pokažu svoju odanost. Potez također naglašava produbljivanje podjela unutar Republikanske stranke, posebno oko toga hoće li se rezultati predsjedničkih izbora 2020. prihvatiti kao legitimni, piše The Wall Street Journal.

Američki potpredsjednik Mike Pence, koji je formalno na čelu Senata, pozdravio je pokušaj grupe senatora da se odbije potvrditi pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Međutim, republikanski čelnik Mitch McConnell pozvao je članove svoje stranke da izbjegnu prisiljavati zastupnike na politički neugodan test lojalnosti i podrške predsjedniku ili biračima. McConnell je ranije ovog mjeseca rekao da bi takvo glasanje bilo “strašno”.

Još jedan istaknuti republikanac John Thune također je rekao da će takvo glasanje “pasti poput ustrijeljenog psa”. Upozorio je da to neće imati smisla jer je “konačni ishod” očit, prenio je BBC.

I spomenuta skupina senatora koje predvodi Ted Cruz unaprijed je navela da njihova ponuda vjerojatno neće uspjeti.

“Nismo naivni. U potpunosti očekujemo da će većina, ako ne i svi demokrati, a možda i više od nekoliko republikanaca, glasati drugačije”, saopćili su.

Skupina republikanaca inzistira da njihov napor nije pokušaj da se osujeti Biden ili ponište izbori, već da se nastoji zaštititi “integritet izbora”.

Izbori za Senat u Georgiji

USA Today navodi da je senator McConnell, koji se protivi osporavanju rezultata izbora, zabrinut da će prisiljavanje na glasovanje o Bidenovoj pobjedi republikance, posebno one koji su bi uskoro trebali kandidirati se na izborima, dovesti u položaj u kojem će morati biti evidentirani kao osobe koje pokušavaju rušiti legitimnost izbora ili osobe koje prkose Trumpu. Mnogi su konzervativci zabrinuti da bi tvrdnja da su izbori namješteni mogla naštetiti odazivu republikanaca na izborima u Georgiji koji će odrediti kontrolu nad Senatom.

Republikanci Kelly Loeffler i David Perdue trenutno su na dvije senatorske stolice koje daje ta država. Loeffler se na izborima bori protiv velečasnog Raphaela Warnocka, a Perdue s Jonom Ossoffom. Niti jedan od kandidata nije dobio 50 posto potrebnih glasova za izravnu pobjedu na izborima u novembru, pa se ponovljeni izbori održavaju 5. januara, dan uoči potvrđivanja predsjedničkih izbora u Kongresu. Glasanjem će se odlučiti o odnosu snaga u američkom Senatu.

Gornji dom američkog Kongresa kontrolira Republikanska stranka od 2014. godine. Republikanci trenutno imaju 52 od 100 mjesta. Ako oba demokrata pobijede, Senat će biti podijeljen. Tehnički, trenutno tamo sjedi 46 demokrata i dva neovisna senatora – Bernie Sanders i Angus King – ali oni obično glasaju s demokratima.

Međutim, novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris imat će presudan glas. Senat i Zastupnički dom bili bi pod kontrolom Demokratske stranke prvi put od izbora predsjednika Baracka Obame 2008. godine. To bi bilo presudno za planove novoizabranog predsjednika Joea Bidena, posebno kod ključnih pitanja poput zdravstvene zaštite i propisa o zaštiti okoliša što su pitanja kojima se republikanci protive. Senat također ima ovlast odobriti ili odbiti kandidate Bidena za pozicije u kabinetu i u sudstvu.

Demokrati se nadaju velikom odazivu, a već je glasalo više od tri miliona ili gotovo 40 posto registriranih birača u toj državi. Prijevremeno glasanje bilo je ključno za Joea Bidena na predsjedničkim izborima. Demokrati će pokušati animirati svoje pristalice u glavnim urbanim područjima, posebno u predgrađima Atlante.

Za republikance je izlazak birača na izborni dan još važniji, a oni će se fokusirati na svoja uporišta u sjevernoj Georgiji, kao i na ruralna područja i manje gradove.

Demokrat nije pobijedio na utrci za Senat u Georgiji u posljednjih 20 godina, ali ih potiče pobjeda Bidena izborima lani za oko 12.000 od ukupno oko pet miliona glasova.

Zanimljiv je i podatak američkog popisnog ureda prema kojemu je u toj državi oko 52 posto bjelačkog stanovništva, oko 33 posto crnačkog i deset posto azijatskog porijekla.

Biden je tokom završne kampanje za senatske izbore optužio Trumpa da “cvili i prigovara” zbog rezultata predsjedničkih izbora u novembru, umjesto da se koncentrira na pandemiju COVID-19. Trump je biračima poručio da su “zadnja crta obrane” protiv demokrata i da je “ovo vaša posljednja prilika da spasite Ameriku koju volimo”.

RSE

Predrag Zvijerac
Autor/ica 6.1.2021. u 09:29