Breedlove: Ruske postrojbe neće ući u istočnu Ukrajinu

tačno.net
Autor/ica 6.5.2014. u 07:18

Breedlove: Ruske postrojbe neće ući u istočnu Ukrajinu

Više od 30 ruskih separatista ubijeno je u borbama ukrajinskih snaga reda i pobunjenika u Slavjansku na istoku Ukrajine, objavio je u utorak ukrajinski ministar obrane Arsen Avakov.

“Procjenjujemo da su teroristi izgubili više od 30 ljudi”, napisao je on na Facebooku. Ruski separatisti postavili su u ponedjeljak zasjedu u kojoj je ubijen najmanje jedan pripadnik ukrajinskih snaga a 20 je ranjeno.

Ministarstvo obrane u Kijevu je u ponedjeljak potvrdilo da su separatisti srušili ukrajinski borbeni helikopter Mi-24, no posada se uspjela spasiti. To je od petka, kada je počela nova ofenziva vladinih snaga na to prorusko uporište, treći borbeni helikopter kojeg su uspjele srušiti pobunjeničke snage.

RIA Novosti prenosi da je u samom gradu od snajpera poginula jedna djevojka, a ranjeni civili i pobunjenici se uglavnom dopremaju u gradsku bolnicu “Lenjin”. Ranije u ponedjeljak je jedan od zapovjednika proruskih separatista kazao da u svojim redovima ima oko 20 poginulih boraca, dok je 15-ak ranjeno.

Vlada u Kijevu je ranije priopćila da je započela novu operaciju u pokušaju gušenja pobune u Slovjansku, za koju tvrde da ima aktivnu potporu Rusije. Ukrajinska vojska i snage ministarstva unutarnjih poslova su u potpunosti okružili grad s oko 100.000 stanovnika, kazali su zapovjednici. Rusija opovrgava bilo kakve veze s pobunjenicima. Moskva tvrdi da Ukrajini u vođenju operacija pomažu zapadne obavještajne službe te da u redovima vladinih snaga ratuju i američki plaćenici.

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov kazao je da će se “operacija nastaviti i polučiti rezultate”. Priznao je, međutim, da operaciju ometa lokalno stanovništvo koje podupire separatiste i da to uvelike komplicira “protuterorističku operaciju”.

Breedlove: Ruske postrojbe neće ući u istočnu Ukrajinu

Ruske regularne postrojbe neće ući u istočnu Ukrajinu, ocijenio je u ponedjeljak vrhovni zapovjednik NATO-vih savezničkih snaga u Europi general Philip Breedlove, napominjući da Moskva može postići svoj cilj drugim sredstvima.

Unatrag tjedan dana vojni čelnik NATO-a smatrao je da će Rusija najvjerojatnije poslati postrojbe na jug Ukrajine i osigurati kopneni most prema Krimu, te potom nastaviti prema Odesi.

“Danas bih vam rekao da više to ne smatram najvjerojatnijim pravcem djelovanja… Sada smatram da će (predsjednik) Putin možda uspjeti ostvariti svoje ciljeve u istočnoj Ukrajini i da neće ni slati oružane snage preko granice”, kazao je američki general Breedlove na vojnoj konferenciji u glavnom gradu Kanade.

“Sada smatram da će (Putin) najvjerojatnije nastaviti s dosadašnjom taktikom diskreditacije (ukrajinske vlade), izazivanja nereda, pokušaja pripreme terena za separatistički pokret”, kako bi Moskva zadržala kontrolu nad istočnom Ukrajinom, pojasnio je Breedlove.

Specijalne ruske postrojbe u istočnoj Ukrajini potpiruju nemire i Moskva može po želji izazivati nestabilnost u susjednoj zemlji, pojasnio je visoki vojni dužnosnik NATO-a.

Istaknuo je ujedno da iako je siguran da se ruske specijalne postrojbe nalaze na teritoriju Ukrajine, još se ne može pouzdano utvrditi ispaljuju li projektile na ukrajinske helikoptere. Prošlog tjedna oborena su najmanje tri helikoptera.

Rusija gomila vojnike na granici s istočnom Ukrajinom pa su se pojavile bojazni da bi mogla poslati kopnene postrojbe u susjednu zemlju kako bi zaštitila prava rusofonog stanovništva, podsjeća Reuters.

Susret izaslanstava Ukrajine i Rusije u Beču

Izaslanstva Rusije i Ukrajine, na čelu s ministrima vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i Andrijom Deščicom, susrela su se nakratko u Beču uoči sastanka ministarskog odbora Vijeća Europe posvećenog ukrajinskoj krizi, objavili su u utorak austrijski izvori.

“Kratko su se susreli i razgovarali ali ministri nisu izravno kontaktirali”, rekao je glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

Tridesetak ministara vanjskih poslova, uključujući ruskog Sergeja Lavrova i ukrajinskog Andrija Deščicu, sudjeluju na sastanku ministarskog odbora Vijeća Europe posvećenog ukrajinskoj krizi.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u ponedjeljak je rekao da se na sastanku ne mogu očekivati velika postignuća.

“Ne možete od konferencije očekivati čuda jer ih neće biti…Nadam se i očekujem da će ministri jasno podržati slobodne (predsjedničke) izbore 25. svibnja jer bi to bio mali korak prema stabilizaciji stanja” u Ukrajini, rekao je Kurz.

Moskva, koja ne priznaje vladu u Kijevu, smatra da bi održavanje izbora zbog nereda u Ukrajini bilo besmisleno.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 6.5.2014. u 07:18