GRČKA ODBILA PAKET POMOĆI Cipras dobio upozorenje: Istječe vam vrijeme

tačno.net
Autor/ica 17.2.2015. u 10:44

GRČKA ODBILA PAKET POMOĆI Cipras dobio upozorenje: Istječe vam vrijeme

Grčka je u ponedjeljak odbila prijedlog partnera iz eurozone o šestomjesečnom produljenju međunarodnog paketa pomoći uz poštivanje svih odredbi sporazuma s kreditorima, Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom (ECB) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), izazvavši potpunu zbrku u pregovorima.

Dužnosnici EU-a su rekli da su razgovori završeni ukoliko Atena ne promijeni mišlejnje nakon što je prošli mjesec ljevičarska vlada došla na vlast i obećala odbaciti 240 milijarda eura težak program pomoći, prekinuti politiku štednje i okončati suradnju s inspektorima EU-a, MMF-a i Europske središnje banke.

Ministar financija Janis Varufakis je, kako tvrdi grčki dužnosnik, odbacio prijedlog izjave o međunarodnoj pomoći Ateni koji su na sastanku u Bruxellesu predstavili ministri financija eurozone.

“Ustrajnost nekih da grčka vlada nastavi s provedbom programa pomoći za izlazak iz krize je nerazumna i ne može biti prihvaćena. Oni koji se stalno vraćaju na to pitanje samo gube vrijeme. Pod tim uvjetima danas nećemo doći do dogovora”, kazao je neimenovani dužnosnik.

Predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem je rekao kako Grčka može zatražiti produženje postojećega programa pomoći do kraja ovoga tjedna te da će se novi sastanak ministara financija eurozone samo ukoliko ona to učini.

“Opće raspoloženje u euroskupini je još uvijek da bi najbolji put naprijed za grčke vlasti bio da traže produženje programa”, rekao je. “Naprosto trebamo više još vremena”.

“Ako bi zahtjev za produženjem došao…mogli bismo imati, ako bi se mogao predvidjeti pozitivan ishod, poseban sastanak u petak”, dodao je.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovski je nakon skoro četverosatnih pregovora kazao da su partneri eurozone voljni nastaviti pregovore ako i kada Grčka promijeni svoje stajalište. Uoči pregovora je malteški ministar financija Edward Scicluna ocijenio da bi odbijanje nove grčke vlade da produlji program pomoći predstavljalo “pravu katastrofu” i poručio da se “Grčka mora prilagoditi i shvatiti ozbiljnost situacije” jer “vrijeme istječe”.

Ukoliko do dogovora ne dođe, postoji bojazan da bi Grčka morala izaći iz eurozone. Grčki bankari tvrde da je današnji ishod pregovora loš za banke i tržišta.

“Ovo je vrlo negativan razvoj događaja za banke i gospodarstvo. Odljev novca će se nastaviti. Dnevno gubimo 400 do 500 milijuna eura, oko dvije milijarde tjedno. Imat ćemo veliki pritisak na prinos od dionica i obveznica”, kazao je jedan bankarski stručnjak.

Radikalna ljevičarska vlada Aleksisa Ciprasa ustraje u tome da neće produžiti sadašnji program međunarodne pomoći od 240 milijardi eura koji istječe za 10-ak dana, no europski partneri kažu da Atena mora prihvatiti financiranje uz određene uvjete.

jutarnji.hr

tačno.net
Autor/ica 17.2.2015. u 10:44