Predsjednik protiv sudije: Trump ne trpi suprotstavljanje

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 5.2.2017. u 13:54

Predsjednik protiv sudije: Trump ne trpi suprotstavljanje

© AP- Zadovoljan – ali sa samim sobom: Donald Trump

Razumljivo je da se Trump ljuti zbog presude oko zabrane ulaska. Međutim njegovo izražavanje nije dostojno jednog predsjednika. To kako se on odnosi prema onima koji misle drugačije podsjeća na druge “jake ljude”.

Piše: Klaus-Dieter Frankenberger
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Donald Trump je predsjednik SAD izabran prema postojećem izbornom zakonu u toj zemlji, tačnije: prema važećim odredbama u saveznim državama. On na vlast nije došao pučem, on je u Bijelu kuću došao legalnim putem. Međutim već u toku predizborne kampanje stalno su se javljale sumnje na njegove karakterne i intelektualne sposobnosti: Šta bi on kad dođe na vlast uradio sa tim ili ovim? Hoće li se uklopiti u američki sistem „checks and balances“ (podjela vlasti prim.prev.) koji ima za cilj ograničenje moći?

Sukobi oko zabrane ulaska za državljane sedam muslimanskih zemalja koju je naredio predsjednik Trump daju za pravo onima koji sumnjaju. Trump je bijesan pošto je jedan savezni sudija ukinuo zabranu ulaska i time stavio van snage dekret predsjednika. Podcjenjivački se izjasnio o sudiji iz Seattla, nazvao je njegovo mišljenje apsurdnim i predbacio mu je da otvara zemlju za potencijalne teroriste. Prije toga već je jedan glasnogovornik okarakterisao odluku suda kao „nečuvenu“.

Problem nije u tome što Trump odluku smatra pogrešnom i sada ide na drugostepeni sud. To je pravo vlade u ovoj kao i u svakoj drugoj stvari. Međutim govor i ton koji nisu dostojni jednoga predsjednika daju pravo na sumnju da li je on stvarno razumio šta je vladavina prava, neovisnost sudstva i dioba vlasti. Da li on, ako je to razumio, misli da se toga pridržava. Šta on radi jeste da postavlja pitanje legitimiteta suca koji se odvažio da se suprotstavi predsjedniku.

Kuda ide Amerika?

Moraju li ubuduće svi koji nisu po volji Trumpu računati sa tim da budu stavljeni na stub srama, denuncirani i vrijeđani? Ko će biti slijedeći žrtveni jarac, ako se stvari ne odvijaju kako Trump želi? Ovo držanje stvarno fatalno  podsjeća na poze svemoći “jakih ljudi” u Moskvi i odnedavno u Ankari. Kuda ide Amerika?

Apropo žrtvenog jarca. Poznato je da je Donald Trump u sukobu sa medijima. On ne propušta priliku da optužuje za “laži” – jer mu je to neugodno. U svom nastupnom govoru predstavio je establišment u Washingtonu i političare kao pijavice koji se bogate dok “narod” umire od gladi. Sasvim jasno je da je time svoje birače pogodio u dušu. U predizbornoj kampanji oštro je napadao “Wall Street”. U najmanju ruku od toga nije ostalo ništa. Bankarski sistem biće dereguliran a to je onaj sektor koji je tjeran bezgraničnom pohlepom doveo američko i svjetsko gospodarstvo na ivicu ambisa. Za milione Amerikanaca to nije bilo uopšte smiješno. A sada Trupm, navodni osvetnik malih ljudi, narodni tribun i demagog, želi stvari vratiti na pređašnje stanje? Očigledno ipak ima par dobrih poznanika na “Wall Streetu”.

faz.net

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 5.2.2017. u 13:54