UEFA povećala premije: Balkanski klubovi u pohodu na milione eura

tačno.net
Autor/ica 4.7.2013. u 07:59

UEFA povećala premije: Balkanski klubovi u pohodu na milione eura

Evropska fudbalska federacija (UEFA) odlučila je značajno povećati plaćanja klubovima učesnicima kvalifikacija, prvenstveno Lige prvaka, ali i Evropa lige u sezoni 2013/14.

Dvadeset (20) timova koji izbore plasman u play-off Lige prvaka tako će inkasirati fiksno po 2.100.000 miliona eura, piše u novom pravilniku o nagrađivanju klubova učesnika kvalifikacija UEFA klupskih takmičenja, u čiji je posjed ekskluzivno došao novinar agencije Anadolija.

Svaki prvak država članica UEFA, koji se ne kvalifikuje u grupnu fazu Lige prvaka, dobit će po 200.000 eura. Učesnici prvog pretkola bit će nagrađeni i sa po 150.000 eura. Ekipe koje se budu takmičile u drugom pretkolu, među kojima su i Željezničar (BiH), Sutjeska (Crna Gora), Vardar (Makedonija), Maribor (Slovenija), Partizan (Srbija) i Dinamo (Hrvatska), uz 200.000 eura za osvajanje prvog mjesta u nacionalnim šampionatima zaradit će i po 175.000 eura. Učesnici trećeg pretkola od UEFA imat će po dodatnih 200.000 eura.

“Timovima koji se plasiraju u play-off Lige prvaka neće biti isplaćena sredstava iz tzv. ‘fonda solidarnosti’ (zarada za eventualno učešće u prvom, drugom i trećem pretkolu Lige prvaka, op.a.) već će im fiksno biti raspodijeljeno oko 2,1 milion eura”, istakli su iz UEFA-e.

U Evropa ligi UEFA je na učesnike prvog pretkola odlučila potrošiti po 120.000 eura (iz naše regije zagarantiranu zaradu imaju Sarajevo, Zrinjski Mostar, Vojvodina, Rudar Pljevlja, Teteks, Horizont Turnovo, Mladost Podgorica, Metalurg Skoplje, Domžale, Celje, Čelik Nikšić). Klubovi koji budu igrali drugo pretkolo dobit će po 130.000 eura (Široki Brijeg, Hajduk, Rijeka, Olimpija, Lokomotiva Zagreb, Crvena zvezda, Jagodina), a kvalifikanti u treći takmičarski krug naplatit će po 140.000 eura. Svaka ekipa eliminirana u play – offu Evropa lige zaradit će po dodatnih 150.000 eura iz “fonda solidarnosti”.

“Oni timovi koji izbore grupnu fazu neće imati pravo na novac iz tzv. ‘fonda solidarnosti’ za play – off, ali će zadržati zarade primljene u dotadašnjem toku kvalifikacija i imat će koristi od distribucijskog sistema UEFA Evropa lige od grupne faze pa nadalje”, navodi se u novom pravilniku o nagrađivanju UEFA za sezonu 2013/14, gdje je naglašeno da su premije povećane zbog uvođenja Programa zaštite klubova od strane FIFA-e:

“Otkako je uveden Program zaštite klubova novac koji je do tada bio izdvajan za osiguranja igrača nacionalnih timova u tu svrhu više nije potreban, te je na preporuku UEFA Komiteta za takmičenje preusmjeren na bolje finansiranje ekipa učesnika kvalifikacija Lige prvaka i Evropa lige u sezoni 2013/14”, naglasili su u UEFA-i.

U Ligi prvaka i u sezoni 2013/14 igrat će 32 kluba. Direktni učesnici su Bayern (Njemačka – branitelj titule pobjednika), Borussija Dotmund, Bayer (Njemačka), Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid (Španija), Chelsea, Manchester United, Manchester City (Engleksa), Ajax (Holandija), Porto, Benfica (Portugal), Šahtar Donjeck (Ukrajina), CSKA Moskva (Rusija), Olimpique Marseille, PSG (Francuska), Juventus, Napoli (Italija), Olympiacos (Grčka), Galatasaray (Turska), Kobenhavn (Danska) i Anderlecht (Belgija). Priključit će im se deset timova koji kroz kvalifikacije izbore učešće u najjačem klupskom takmičenju svijeta. Žrijeb za grupnu fazu održat će se 29. avgusta u Monacu, kojom prilikom će biti i izabran najbolji fudbaler UEFA za prošlu sezonu. Iduće finale LP bit će u Lisabonu 24. maja 2014. godine.

U Evropa ligi igrat će 48 klubova. Direktni plasman izborili su Valencia (Španija), Bordeaux (Francuska), Lazio (Italija), Anži (Rusija), Wigan (Engleska), Freiburg (Njemačka) i Vitoria (Portugal). U žrijebu za grupnu fazu 30. avgusta u Monacu pridružit će im se 10 gubitnika iz play – offa za Ligu prvaka, kao i 31 tim koji izbori nastup u Evropa ligu kroz kvalifikacije ovog takmičenja. Finale EL u predstojećoj sezoni bit će odigrano na stadionu Juventusa u Torinu 14. maja 2014. godine.

Izvor: Anadolija
tačno.net
Autor/ica 4.7.2013. u 07:59