Patriotizam se ne brani huliganstvom

 Mr. sci. Edin Osmančević
Autor/ica 13.6.2017. u 18:12

Patriotizam se ne brani huliganstvom

Nekoliko dana nakon utakmice protiv Grčke u kome je naša reprezentacija igrala neriješeno okus gorčine u ustima je još uvijek prisutan. Ne toliko zbog rezultata koliko zbog ponašanja naših navijača ali i fudbalera nakon završetka meča! Zenica to nije zaslužila! Svojom gostoljubivošću, bodrenjem i navijanjem ”Zmajeva” Zeničani su bili sinonim dobrodošlice svim ljudima dobre volje gdje je Bilino Polje ostalo neosvojiva tvrđava za mnoge kvalitetne reprezentacije!

Danas osjećam stid jer je pobjedio primitivizam nad najvažnijom sporednom stvari na svijetu koja treba da nas spaja a ne dijeli! Stadioni i arene su nam već decenijama fabrike šovinizma, nasilja i mržnje! Na primitivizam grčkih navijača sa prethodnog susreta odgovorili smo primitivizmom zvižduci državnoj himni Grčke, psovkama, upadima na teren kako bi se obračunali sa gostima, nesportskim ponašanjem trenera! Sport se očigledno hrani najprizemnijim nacionalizmom i nacionalnim populizmom koji nemaju nikakve veze sa sportskim patriotizmom. Opravdanje u izljevu vlastitog kontra-primitivizma ne može se tražiti u primitivizmu drugog ma koliko on bolio!

I ovog puta ponovo je fudbal izgubio jer je potisnut u drugi plan! Slike nemilih događaja koje prenose svjetski mediji kazuju same za sebe! Ne mogu a da ovaj događaj ne povežem sa posjetom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Potočarima kada su isti ti mediji više pisali o napadu na njega nego o ukopu preko stotinu podrinjskih šehida. Jesmo li naivni ili glupi pa se ne možemo oduprijeti huškačkom mentalitetu, da shvatimo da nam je cilj zbog kojih se okupljamo važniji od naših osjećaja, da bijes i vandalizam ne pripadaju svakodnevnici a još manje civilizovanoj kulturi?

Iracionalni patriotizam posljednjih decenija na balkanskim prostorima se pokazao kao tragična nit politike među jugoslovenskim narodima! Simbioza političara i huškačkog mentaliteta naših navijača idu ruku pod ruku. Lideri nacionalnih stranaka mogu zadovoljno da trljaju rukama poslije meča sigurni da ih je ovaj događaj dodatno ojačao!

Naši fudbaleri moraju da se prestanu ponašati udvornički i populistički prema navijačima odobravajući njihov primitivizam i ulazeći u fizičke okršaje sa protivničkim igračima. Patriotizam se upravo brani ispoljavanjem kulturnih vrijednosti svojstvenih bosansko-hercegovačkom biću i identitetu njenog čovjeka; gostoljubivošću, dobrodošlici i uvažavanju! To je ono što nas i razlikuje od pimitivnog huškačkog mentaliteta pojedinaca!

 Mr. sci. Edin Osmančević
Autor/ica 13.6.2017. u 18:12