Jasenko Korjenić i ‘Bosanski Hoffenheim’

tačno.net
Autor/ica 7.4.2017. u 21:00

Jasenko Korjenić i ‘Bosanski Hoffenheim’

Foto: Jasenko Korjenić

I bi premijera ‘Bosanskog Hoffenheima!’ Jasenko Korjenić potpisuje režiju, scenario i montažu ovog dokumenatarca. Jasenko dočekuje zvanice 3. aprila na crvenom tepihu Cinema City-ja u Sarajevu koji s osmijehom pristižu u grupama.

O filmu, priči i pogotku Harisa Dilavera tog 7. juna 2015 u Doboju kod Kaknja, euforiji koja je bila na vrhuncu u sad već historijskoj  93. minuti, koji Fudbalski klub Mladost iz Doboja kod Kaknja (sad ih svi manje/više znamo) doveo u Premier ligu BiH, slušala sam ranije. Ekipa Mladosti iz Doboja kod Kaknja je upravo zbog toga prozvana bh. Hoffenheimom.

Scene snimljene dronovima i susret sa mjestašcem u kome se dešava radnja filma, navijači izlaze iz svojih kuća u crvenim dresovima (jedan od njih u dresu Liverpoola), uz pjesmu Bebe Selimović ‘U srcu mome samo živiš ti , priče sa rukovodstvom kluba, igračima, mještanima, i Dilaverom u Grčkoj. Jednostavno,euforija sa ekrana je prenijeta na publiku.

Mensur Mušija, predsjednik FK Mladost DK je glavni akter filma. On je biznismen, vlasnik MGM farm d.o.o. Kakanj (jedan od većih distributera i uvoznika lijekova u BiH), koji finansijski, ali prije toga dušom, ulaže u sport prije svega. Tako i u ovaj mali, ali veliki klub.

Čovjek je imao priliku gledati utakmice evropskih klubova, čuveni El Clásico, Real Madrid – Barcelona. Došao je na ideju da u svom Kaknju pomogne, odnosno izgradi stadion  u Doboju kod Kaknja, gdje će svoje domaće utakmice igrati novopečeni premijerligaš FK Mladost DK. O bliskosti Kakanjaca koju sport povezuje suvišno je opisati.

Naravno, ni konstantna podrška Cementare Kakanj ne bi se smjela zaboraviti.

Ne tako davno, Sarajlije su se šalile na račun svojih klubova, jer Mladost iz Kaknja je znala odigrati dobro. Molim te, tamo neki mali nepoznati klub da uzme Želju ili Sarajevo, ma dajte?!

O putu kako je FK Mladost DK nakon Druge liga FBiH, Prve liga FBiH i one ključne utakmice i 93. minute protiv GOŠK-a ušla u Premijer ligu BiH, pogledajte u dokumentarnom filmu ‘Bosanski Hoffenheim.’

Jasenko Korjenić je dvije godine radio na svom filmu. Napravio je jednu pozitivnu priču u Bosni i Hercegovini u 47 minuta koliko traje film. Posjećivao je prije desetak godina stadion Mladosti, snimao utakmice, na koje su tada navijači dolazili više zbog druženja i socijalizacije. Pa i čuvenu psovku sudiji koja je obišla region brzinom svjetlosti.

Inače, klub je osnovan 25. maja 1959. godine, to je nekada bio praznik Dan mladosti u bivšoj državi.

Nakon Sarajeva, ‘Bosanski Hoffenheim’ je imao premijeru u Domu kulture u Kaknju, slijedi Beograd. Al Jazeera, u čijoj produkciji je realiziran film, za šire gledateljstvo će emitirati  u svom programu.

U srijedu, 12. aprila igraju se prvi polufinalni mečevi Kupa naše zemlje u nogometu, a snage će odmjeriti FK Sarajevo i FK Mladost Doboj Kakanj!

Dakle,  stadion ‘Asim Ferhatović Hase’ i utakmica pod reflektorima –  FK Sarajevo i  FK Mladost DK, u 19.30. Idemo?!

tačno.net
Autor/ica 7.4.2017. u 21:00