Od gostovanja Srbije u Banja Luci, najvjerovatnije, neće biti ništa

tačno.net
Autor/ica 25.6.2013. u 19:14

Od gostovanja Srbije u Banja Luci, najvjerovatnije, neće biti ništa

Posljednjih dana vodi se prava medijska inicijativa da reprezentacije Republike Srpske i Srbije odigraju prijateljski meč.

Iako je Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici dao svoj pristanak za odigravanje prijateljske utakmice između Republike Srpske i Srbije u Banja Luci, male su šanse da će do te utakmice i doći.

N/FSBiH je dao “saglasnost na zahtjev Fudbalskog saveza Republike Srpske za odigravanje prijateljske utakmice selekcije Republike Srpske protiv „A“ reprezentacije Srbije, u skladu sa odredbama Statuta NS/FS BiH, uz nakadno definisanje termina utakmice i prikupljanje neophodne dokumentacije (uključujući i bezbjedonosne planove), koja će biti dostavljena na razmatranje FIFA i UEFA, uz poštivanje svih potrebnih procedura u skladu sa propisima FIFA i UEFA”, navodi se u zvaničnom saopštenju bh. kuće fudbala.

Republika Srpska, odnosno predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik već duži niz godina pokušavaju dobiti odobrenje UEFA i FIFA da formiraju svoju reprezentaciju.

Split, 12.01.2013 - Kosarka: Utakmica ABA lige KK Split i KK Igokea

Međutim, svi pokušaji su bili bezuspješni, barem do sada, a najvjerovatnije da i od gostovanja Srbije u Banja Luci ni ovog puta neće biti ništa.

UEFA i FIFA su striktne u svojim pravilima, koja često moraju usklađivati sa političkom situacijom u državama članicama.

Nažalost, svima je (valjda?) jasno kako gostovanje Srbije kod reprezentacije Republike Srpske u Banja Luci ima težak politički predznak, te mnogo manje veze sa sportom.

UEFA i FIFA to znaju i to je bio najveći razlog što reprezentacija RS-a do sada nije uspjela odigrati utakmicu.

Dodik je često znao potencirati slučajeve reprezentacija Katalonije ili članica Velike Britanije (Engleska, Škotska, Sjeverna Irska, Wales), ali trebalo bi mu postati konačno jasno da Republika Srpska nije ni Katalonija, a još manje Engleska.

S druge strane, ako se reprezentaciji Srbije toliko gostuje u Bosni i Hercegovini, mogli su u svakom trenutku kontaktirati N/FSBiH i pokušati zakazati termin. Sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

 

 

Piše: Mirza Dautbegović

sport.ba

tačno.net
Autor/ica 25.6.2013. u 19:14