Obala Slonovača testira reprezentaciju BiH: Na poštedi Bičakčić i Lulić

tačno.net
Autor/ica 30.5.2014. u 08:15

Obala Slonovača testira reprezentaciju BiH: Na poštedi Bičakčić i Lulić

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u noći s petka na subotu (2.30 sati po našem vremenu) odigrat će prvu kontrolnu utakmicu na američkoj turneji.

Izabranici selektora Safeta Sušića u st. Louisu na stadionu Edward Jones Dome odmjeriće snage protiv Obale Slonovače, što će prvi međusobni susret sa ovim afričkim timom, a ujedno odlična prilika da se stručni štab našeg tima uvjeri u trenutnu formu zmajeva.

Dva treninga

Bh. reprezentativci odradili su dva treninga u St. Louisu, iako je prvobitno planirano da četiri puta izađu na teren. No, zbog problema na letu Frankfurt – Chicago, koji je trajao tri sata duže nego što je planirano, Sušić je odlučio da odmori svoje izabranike.

“Na prvom treningu po dolasku u Sjedinjene Američke Države trenirali smo lakšim intenzitetom, jer su umorni od puta i ne želimo da rizikujemo sa eventualnim povredama”, kazao je Sušić.

Utakmice sa Obalom Slonovače i Meksika (3. juna u Chicagu) trebala je poslužiti selektoru Sušiću za uigravanje ekipe koju će na historijskom nastupu na Svjetskom prvenstvu suprotstaviti Argentini. No, po svemu sudeći od toga neće biti ništa, jer će stručni štab biti primoran da u susretu sa Arfikancima poštedi dvojicu prvotimaca.

“Ermin Bičakčić je jedini igrač koji je na pripreme došao sa ozbiljnijom povredom i nećemo rizikovati sa njegovim povratkom na teren u ovim prijateljskim utakmica. Možda će zaigrati tek protiv Santosa u posljednjoj provjeri pred naš debitantski nastup na Mundijalu”, kazao je Sušić.

Osim Bičakčića susret protiv Obale Slonovače vjerovatno će propustiti i Senad Lulić. Prvotimac Lazia u kontrolnoj utakmici protiv mlade reprezentacije u Gradačcu osjetio je bolove u zadnjoj loži, te je pauzirao sedam dana. U stručnom štabu su odlučili da ne forsiraju njegov povratak na teren, prije svega što Lulić ima zagarantovano mjesto u startnoj postavi.

Uprkos činjenici da su gotovo 24 sata proveli u zraku, prilikom transporta od Sarajeva do St. Louisa, naši reprezentativci nisu pokazivali znakove umora.

“Put je ostavio traga na nas, ali imamo dovoljno vremena da se oporavimo do utakmice”, kazao je Haris Medunjanin, dodavši:

“Utakmice sa Obalom Slonovače i Meksikom moramo odraditi najbolje što znamo, jer su nam to posljednje provjere pred SP. Očekivanja su velika i vjerujem da ćemo biti na najvišem nivou”.

Test za Nigeriju

Naš veznjak smatra da Obala Slonovače može biti dobar test pred Mundijal, posebno za meč sa Nigerijom, s obzirom na to da ove dvije reprezentacije igraju sličan fudbal.

“Obala Slonovače je fizički dosta spremna ekipa, a ima i dosta tehnički potkovanih igrača. Svi nastupaju u top klubovima u Evropi i stoga će za nas ovo biti dobar test”, naglasio je Medunjanin.

Vjerovatni sastav BiH: Begović, Mujdža, Spahić, Kolašinac, Salihović, Bešić, Medunjanin, Pjanić, Misimović, Ibišević, Džeko.

Kolašinac nema tremu

Reprezentacija BiH u Brazilu će biti jedini debitant, a Sead Kolašinac smatra da to neće biti pritisak na njega i saigrače. Raduje se i jedva čeka nastupu u Brazilu.

“Nemam tremu. Fudbal je igra u kojoj se pokazuje koliko ko zna sa loptom. Nastup na Mundijalu doživljavam kao jedan veliki turnir gdje će svi da se trude da budu što bolji”, kazao je Kolašinac, dodavši kako brazuka, lopta sa kojom će se igrati SP njemu nije nepoznanica:

“Već sam u klubu imao prilike da treniram sa tom loptom i meni je dobra i meni zaista odgovara”.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 30.5.2014. u 08:15