Navijači Lazija rasno vrijeđali tamnoputog igrača

tačno.net
Autor/ica 6.1.2013. u 13:51

Navijači Lazija rasno vrijeđali tamnoputog igrača

Navijači Lazija, koji odavno vrijede za skupinu koja vrijednuje fašističke ideale, ”majmunskim kricima” vrijeđali su tamnoputog fudbalera Catanije…

Samo nekoliko dana nakon što je Kevin Prince Boateng napustio susret zbog vrijeđanja na rasnoj osnovi, novi incident desio se u subotu, i to na meču Cagliarija i Lazija.

Navijači Lazija, koji odavno vrijede za skupinu koja vrijednuje fašističke ideale, ”majmunskim kricima” vrijeđali su tamnoputog fudbalera Catanije VIctora Ibarba.

Na to je klupa Caglijarija uputila žalbu sudiji Danieleu Orsatu, koji je na kratko prekinuo meč. Potom je prišao kapitenima ekipa, koji su urgirali svoje navijače da smire strasti. Kao što smo rekli, Lazio ima dugu historiju sličnih ispada, ali predsjednik kluba, Claudio Lotito, pokušava ”oprati” taj biljeg sa imena svog tima.

”Ova priča uvijek ima pogrešan okret, jer gledate Lazio kao rasisitčki klub. Mi ne možemo kontrolisati ponašanje navijača na individualnom nivou, isto kao što ne možemo sve navijače Lazija nazvati rasistima. Mnogo sam radio da spriječim ovakve ispade, i stvari su se dosta promijenile od kako sam ja predsjednik. Imamo tamnopute igrače u našoj ekipi, tako da nema smisla da nam navijači budu rasisiti”, kazao je Lotito.

tačno.net
Autor/ica 6.1.2013. u 13:51