Mali princ dominirao, prvijenac Harisa Medunjanina

tačno.net
Autor/ica 17.2.2014. u 08:41

Mali princ dominirao, prvijenac Harisa Medunjanina

Obzirom da je tokom jučerašnjeg dana selektor fudbalske reprezentacije BiH Safet Sušić objelodanio spisak fudbalera na koje računa za prijateljski duel sa selekcijom Egipta 5. marta, ovoga puta u tekstu o učinku Zmajeva “obradili” smo učinak samo onih fudbalera čije je ime na spisku za duel u u Innsbrucku.

 

Zbog loših vremenskih uslova utakmica 26. kola engleskog Premiershipa između Manchester Cityja i Sunderlanda je odgođena, ali je bh. reprezentativac Edin Džeko došao na svoje u susretu FA Cupa. Dijamant je uspješno asistirao Stevanu Jovetiću za prvi gol u pobjedi od 2:0 na Plavcima i plasman u narednu fazu najmasovnijeg takmičenja na Otoku.

Istu noć kada je utakmica na Etihadu odgođena Stoke City naše reprezentativce “jedinice” Asmira Begovića remizirao je na svom stadionu sa Swanseajem odigravši 1:1.

Vedada Ibiševića zbog crvenog kartona iz prošlog kola i kazne od pet utakmica nije bilo u sastavu Stuttgarta koji je doživio novu katastrofu. Ovoga puta Švabe su nastradale na gostovanju kod bivšeg Ibiševićevog kluba Hoffenheima rezultatom 4:1, a Sejad Salihović asistirao je početkom drugog poluvremena za vodstvo svog tima od 2:0. Četiri minute prije kraja utakmice Salihovića je na terenu zamijenio Hamad.

Za razliku od susreta za Stuttgartom TSG je ranije prošle sedmice eliminisan u četvrtfinalu DFB Cupa, a poraz od 3:2 pred svojim navijačima Hoffenheimu je nanio Wolfsburg. Salihović je odigrao cijelu utakmicu.

U polufinale istog takmičenja nije se uspio ni plasirati Bayer Leverkusen u čijem sastavu nije bilo Emira Spahića. Kapiten fudbalske reprezentacije BiH poraz svog u proteužecima od drugoligaša Kaiserlauterna gledao je sa klupe za rezervne igrače. Niti derbiju 21. prvenstvenog kola Bundeslige Apotekari nisu bolje prošli, jer se bodove sa bay Arene pobjedom od 2:1 odnio Schalke u čijem je sastavu svih 90 minuta odradio Sead Kolašinac. Za razliku od najmlađeg reprezentativca BiH, najiskusniji je zbog povrede morao biti izmijenjen u 59. minuti utakmice. Spahić je u 30. minuti nakon jednog oštrijeg starta zaradio žuti karton.

Mensur Mujdža nikako da poveže nekoliko utakmica u kontinuitetu. Gostovanja svog Freiburga na Allianz Areni i poraz od 4:0 propustio je zbog povrede.

U 21. kolu Bundeslige napokon se radovao Ermin Bičakčić. Ekipa bh. reprezentativca se sa 4:2 savladala ove sezone očajni HSV, i tako upisala svoju tek četvrtu pobjedu u ovoj sezoni. Bh. defanzivac je odigrao cijelu utakmicu.

Aalen Jasmin Fejzića u nastavku prvenstva ne zna za pobjedu, a ovoga puta ispustili su je u pred domaćim navijačim u trećoj minuti sudijske nadokande protiv fenjeraša Cottbusa.

Lazio je na gostovanju kod Catanije doživio svoj osmi ovosezonski poraz u kojem je Senad Lulić odigrao svih 90. minuta, a u 27. minuti zbog nešto oštrijeg starta nad protivničkim igračem zaradio je žuti karton. Miralem Pjanićje Zmaj sa Sušićevog spiska koji je proteklog vikenda imao najviše razloga za zadovoljstvo. Veznjak Rome je u pobjedi Vučice nad Sampdorijom od 3:0 prvo u 44. minuti asistirao Destru za vodstvo od 1:0, da bi u 54. minuti postigao sjanim udarcem iz slobodnjaka.

Sredinom prošle sedmice Galatasaray i Antalyaspor remizirali su u okviru 5. kolu grupe B fudbalskog Kupa Turske,a remi bez golova bh. reprezentativacIzet Hajrović posmatrao je sa klupe, a susret 21. kola turske Super lig Galata igra večeras na gostovanju upravo kod Antalyaspora. Fudbaleri Gaziantepspora, u čijem je sastavu od prve minute zaigrao i bh. reprezentativac Haris Medunjanin, poraženi su na gostovanju kod Rizespora sa ubjedljivih 5:1, a strijelac jedinog gola za goste bio je bh. reprezentativac. Bio je to prvijenac za našeg fudbalera u ovoj sezoni.

Elazığspor Ognjena Vranješa svoj susret 21. kola turskog fudbalskog šampionata takođe igra večeras. U derbi susret 24. kola Prve lige Turske Mersin i Istanbul BB koji je okončan neriješenim rezultatom 2:2 Edin Višćaodigrao je svih 90 minuta.

Genta je u 26. kolu belgijske Jupiler lige na svom terenu remizirao s ekipom Lokerena, a gosti su do konačnih stigli u drugoj minuti sudijske nadoknade,Ervin Zukanović odigrao je cijeli meč.

Zoran Kvržić proveo je 86. minuta na terenu u minimalnom gostujućem porazu njegove Rijeke od Zadra. Riječanima je presudio nekadašnji reprezentativac BiH Mirko Hrgović. Hajduk je nakon pobjede u gradskom derbiju protiv Splita u okviru 22. kola na Poljudu savladao posljednjeplasirani sastav Hrvatskog Dragovoljca sa 2:1, a Avdija Vršajević i novo ime na spisku selektora Sušića, njegov bratić, Tino-Sven Sušić su upisali po 90 minuta.

Pored fudbalera Hajduka na spisku fudbalske reprezentacije po prvi put se našlo i ime Anela Hadžića, veznjaka Sturma koji je ove sedmice doživio pravi brodolom. Pred domaćom publikom u Gracu Salzburg je slavio sa visokih 4:1, a Hadžić je cijeli susret proveo na terenu.

Jedina dva imena koja se nalaze na spisku selektora Sušića, a koja još uvijek čekaju na prve minute u 2014. godini su golman Asmir Avdukić i defanzivac Toni Šunjić, koji nastupaju u prvenstvima koja još uvijek nisu počela.

sportsport.ba

tačno.net
Autor/ica 17.2.2014. u 08:41