Kvalifikacije za EURO 2012: Rumunija noćas mora pasti

Autor/ica 26.3.2011. u 13:22

Kvalifikacije za EURO 2012: Rumunija noćas mora pasti

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, večeras sa početkom u 19:15 sati na stadionu Bilino polje u Zenici, igra četvrtu kvalifikacijsku utakmicu u okviru grupe D, protiv reprezentacije Rumunije, za plasman na EURO 2012 u Poljskoj i Ukrajini.

Pogled u prošlost ne otkriva ništa lijepo. Naime, u kvalifikacijama za EURO 2004.godine u Portugalu, naši večerašnji protivnici su bili sa u grupi 2, te su u oba međusobna susreta bili uspješniji. Domaći poraz na Kooševu 2002.godine, sa dva gola u našoj mreži, nije bio plod nesretnih prilika i loše večeri naših igrača, jer su u uzvratu 2003.godine, Rumuni bili još efikasniji i tri puta tresli mrežu našeg golmana. Da neuspjeh bude još veći, u oba okršaja im nismo uspjeli zabiti nijedan gol.

Danas, pod komandnom palicom selektora Safeta Sušića, naš državni tim igra promjenjivo. Počelo je dobro, pobjeđena je Gana, kasniji četvrfinalista SP u Južnoj Africi, ali porazi od Šveđana i Njemaca su na vidjelo iznijeli probleme u igri i realizaciji. Treba biti iskren da je to rezultat manjka selektorovog iskustva u vođenju jakih i ozbiljnih ekipa ali i lošom formom naših igrača. Najviše nas je brinulo ovo drugo. Edina Džeku su pripadnici „sedme sile“ selili u razne klubove širom Starog kontinenta, Misimović je iz prvog tima Galate prebačen u drugi tim, Pjanić grije klupu u Lyonu, Salihovića nema u konkurenciji zbog suspenzije, a Rahimić ima slabu minutažu u CSKA. U suštini, sportsku javnost i obične smrtnike to mnogo ne zanima. Oni su profesionalci i posao moraju tako i obavljati.

Pobjedu protiv Luksemburga ćemo zaboraviti, lošu igru protiv Francuske ne smijemo ponoviti, a rezultat kao protiv Albanije nije najbolje rješenje. Tradicija je na strani Rumuna, ali tradicija je tu da bi se prekinula. Poljuljano povjerenje u selektorovo iskustvo i znanje da se izbori sa pristiskom i očekivanjima,  velike mogućnosti naših igrača koje jednom moraju realizovati i bezrezervna podrška navijača, ugroženi su mogućom suspenzijom.

Zbog toga, zbog sebe i ponajviše navijača, Rumunija noćas mora pasti. Naši igrači to mogu, oni to znaju. Mi vam možemo samo poželjeti sreću. Sretno „Zmajevi“ do pobjede, učinite nas još jednom ponosnim Bosancima i Hercegovcima.

Autor/ica 26.3.2011. u 13:22