FIFA kaznila Šimunića sa deset utakmica zabrane

tačno.net
Autor/ica 16.12.2013. u 18:41

FIFA kaznila Šimunića sa deset utakmica zabrane

Šimunićevo odsluživanje kazne počinje susretima Svjetskog prvenstva u Brazilu

Disciplinska komisija svjetske krovne fudbalske kuće FIFA-e kaznila je sa deset utakmica zabrane nastupa i novčanom kaznom od 30.000 švicarskih franaka hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića zbog nesportskog ponašanja i nacističkog salutiranja nakon završetka dokvalifikacione utakmice Hrvatske protiv Islanda u Zagrebu, javlja Anadolu Agency.

Šimuniću je zbog incidenta nakon utakmice Hrvatske protiv Islanda odigrane 19.novembra u Zagrebu zabranjeno i pojavljvanje na terenima stadiona na kojima će Hrvatska igrati narednih deset susreta.

Proces protiv Šimunića FIFA je pokrenula 22. novembra i sagledala sve dokumente, navodi se na zvaničnoj internet stranici FIFA-e.

Komisija FIFA-e je ocijenila neprihvatljivim Šimunićevo salutiranje pozdrava Ustaškog pokreta iz Drugog svjetskog rata i ocijenila ga diskriminirajučim i rasističkim potezom.

Šimunićevo odsluživanje kazne počinje susretima Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Ova presuda se ističe kao dokaz FIFA-ine odlučnosti u borbi protiv diskriminacije, a uz zabranu nastupa u deset utakmica, Šimuniću je izrečena i novčana kazna u iznosu od 30.000 švicarskih franaka.

Iz FIFA-e poručuju da diskriminaciji nema mjesta na fudbalskim terenima.

tačno.net
Autor/ica 16.12.2013. u 18:41