Korida i Messi!

Autor/ica 29.4.2011. u 08:24

Korida i Messi!

Život je stao! Planet Zemlja (slika je išla u 170 zemalja), postao je talac »El Clasica« . Ali umjesto akademije nogometa, gledali smo »uličnu tučnjavu« najskupljih nogu na globusu. Da nije bilo Messija bila bi to fotokopija dekadentnog talijanskog loptanja u okovima taktike. Sat vremena sramotne predstave zbog »mentalne distorzije« dvojice trenera, Mourinha i Guardiole, koji su Stradivarijima pokidali žice! Ako je njemački »fiškal« Stark Madrižanima iščupao srce isključenjem Pepea (neopravdanim, jer bi su po tome Adebayora trebali odvesti u lisicama s kaznenom prijavom!), Messi je spasio nogomet. Dvama pogocima (52 u 50 utakmica), jedan a la Van Basten, a drugi na Maradoninu tragu »slaloma« među engleskim čunjevima iz 1986. godine, pokazao da nema te taktike (kavezi i ostalo…), koji mogu ubiti umjetničku dušu. Dva gola, dvije slike za okvir.

Umjesto »škole nogometa« (od koga će svijet učiti, ako ne od najboljih?), dominiraju priče o isključenima (četvrto Madrižana ove sezone u susretima s Barcelonom) i kartonima. Osim Pepea, zbog tučnjave u poluvremenu, isključen je i rezervni vratar Pinto. Mourinho i Guardiola pripremili su – koridu. Madridski nogomet snagom mišića, pasivna igra, žestok presing… Ali i stare navike simuliranja igrača Barcelone (Pedro i Busquets) su – korida. Treneri nisu potencirali karakteristike svoje momčadi, nastojali su iznenaditi jedan drugoga. Bitka dvojice generala. Mourinho je sve napravio da njegova momčad ne igra, Guardiola je svoje natjerao da poznatu paukovu mrežu šletu od sredine terena prema – obrani! U konačnici Guardiola je nadmudrio Mourinha jer u momčadi ima Messija. O posjed lopte je manje važan. Dva pogotka Messija, centaršut Afellayja i ostalo bacite!

Mourinho, razumljivo, dolijeva ulje na vatru madridske ogorčenosti zbog krađe koji su još jednom izveli moćnici. A to nije Real Santiaga Bernabeua, već Barcelona »prijatelja Platinija i Zapatera«. Portugalac riga vatru zbog međunarodne urote u njemačkoj režiji. Nakon što je završio u kavezu (isključenja), kojega je pripremao Messiju. Lav u kavezu, ali onom na terenu, bio je i Cristiano Ronaldo. Nesretan, lud i zbunjen, borio se do kraja. Uzalud. Bio je to, bez obzira na sve, još jedan zasluženi trijumf Barcelonine škole.kraj teksta

Novi list

Autor/ica 29.4.2011. u 08:24