Evo zašto Mourinho želi vidjeti Džeku u Chelseaju

tačno.net
Autor/ica 10.6.2013. u 14:11

Evo zašto Mourinho želi vidjeti Džeku u Chelseaju

Ekipa Chelseaja izrazila je želju da na Stamford Bridge dovede napadača Manchester Citya Edina Džeku.

Napadači Chelseaja, Fernando Torres i Demba Ba, prošle su sezone bili uvjerljivo najslabiji dio ekipe sa Stamford Bridgea, pa nije ni čudo što novi trener Jose Mourinho želi pojačati svoj napad.

Prošle sezone Torres je u Premier ligi postigao samo osam golova, a Ba još manje – samo dva od kako je stigao iz Newcastlea, što je daleko, daleko ispod standarda koji vladaju u Chelseaju.

Clip

Torres i Ba su prošle sezone zajedno u Premier ligi postigli deset golova, što je mnogo manje od 17 golova koliko je postigao Romelu Lukaku, koji se nalazio na pozajmnici u WBA.

I Džeko je sa 14 golova bio bolji od Torresa i Ba zajedno.

Najviše šokira statistika Dembe Ba, koji je daleko najgori od svih napadača u ovoj usporedbi.

Džeko bi definitivino popravio gol-učinak Chelseaja. Postigao je prošle sezone 14 golova, a od prve minute je počeo samo 16 utakmica. Njegov učinak bio je daleko bolji u svim poljima od Torresa i Ba.

Ba-Torres

Džekina prednost nije samo u broju golova. On je sjajan igrač u skok-igri. Ima najbolji postotak dobivenih zračnih duela od svih napadača Chelseaja, a to bi moglo biti veoma važno, ukoliko pređe na Stamford Bridge.

Bh. napadač bi igrao isturenog napadača u formaciji 4-2-3-1, koju koristi Jose Mourinho i dobivao bi mnogo zračnih lopti sa krila, što bi Chelseaju dalo novu dimenziju u igri.

Lukaku je prošle sezone dao više golova od Džeke, ali je Džeko daleko iskusniji igrač. Igrao je Ligu prvaka, važne utakmice protiv jakih klubova i u njima nikada nije podbacio.

Za City je bio strijelac onda kada je najviše trebalo, a poznato je da Mourinho voli igrače koji se dobro snalaze pod pritiskom. Džeko je upravo takav tip igrača.

 

izvor: sport.ba

tačno.net
Autor/ica 10.6.2013. u 14:11