„Dijamant“ vs „Brilliant“: Koji će biti bolji od njih dvojice?

Autor/ica 24.3.2011. u 06:02

„Dijamant“ vs „Brilliant“: Koji će biti bolji od njih dvojice?

U subotu, 26.marta, svi putevi će voditi u Zenicu. Pred punim tribinama stadiona Bilino polje, naši će „Ljiljani“ pokušati upisati drugu pobjedu u kvalifikacijama za EURO 2012, protiv konkurenata za jedno od prva dva mjesta u grupi, selekcijom Rumunije. Oči sportske javnosti će najviše biti uprte u glavne zvijezde svojih momčadi, našeg asa Edina Džrku i rumunskog napadača, Adriana Mutua.

Velika su očekivanja od našeg „Dijamanta“ pred ovaj susret. Idol mnogih mladih fudbalera i ponos nacije, u Engleskoj prolazi kroz period adaptacije igranja u najjačoj ligi svijeta, što ostavlja traga na njegove igre i učinkovitost.

Prije osam godina debitovao je za prvi tim sarajevskog Željezničara i do 2005.godine za plavu momčad odigrao 40 utakmica i zatresao mrežu protivničkih golmana pet puta. Smjena češkog trenera Jirija Plišeka sa pozicije šefa stručnog štaba ovog kluba, za Džeku će značiti početak uspona. Odlazi u Češku, te kao posuđen igrač Teplica nastupa za Usti nad Labem, gdje je upisao 15 nastupa i zabio šest golova. Nakon prilagodbe na češki nogomet, priliku dobija u Teplicama za koje je ukupno odigrao 43 utakmice i u uspjeh ekipe ugradio svoj doprinos sa 17 golova. Nije dugo trebalo da jači klubovi zapaze igre našeg majstora, pa 2007.godine stiže ponuda njemačkog Wolfsburga u visini od 4 miliona eura, koja nije mogla biti odbijena.

U „vučijem“ gradu je „eksplodirao“, pa je u sezoni 2008/09 sa svojim klubom ispisao jednu stranicu u historiji njemačkog fudbala, osvojivši naslov pobjednika Bundes lige i drugo mjesto na listi strijelaca sa 26 postignutih pogodaka. Sljedeća sezona je na klupskom nivou bila slabija, ali se Džeko na listi strijelaca popeo stepenicu više, postavši najbolji golgeter lige sa 22 gola. U izboru za najboljeg nogometaša svijeta 2009.godine, „France football“ ga je svrstao na 13 mjesto. Za Wolfsburg je nastupao u 111 dvoboja, upisavši se 66 puta u strijelce.

Svojim transferom, vrijednim 27,5 miliona funti, u Manchester City ove zime, postao je najskuplji igrač sa ex-jugoslovenskih prostora i našao se u društvu pedeset najskupljih fudbalera svijeta. U dresu „Građana“ odigaro je osam ligaških utakmica, bez postignutog gola, ne računajući dva u kupu protiv Notts Countya i dva protiv Arisa u Europi.

Za nacionalni tim, od 2007.godine do danas, naš 25-godišnjak je nastupao 31 put i tresao protivničke mreže 17 puta, a raduje podatak da je bio prvi strijelac kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010., sa sedam pogodaka.

Rumunska vedeta Adrian Mutu, nakon dugo izbivanja, ponovo će obući državni dres. U svoje 32 godine, stekao je mnogo iskustva igrajući za osam klubova širom Europe, kojemu je pomoglo i u reprezentativnoj karijeri. U domovini je igrao za dva tima. Prije petanest godina njegova karijera je krenula iz Arges Pitestia, za koji je odigaro 41 utakmicu, postigavši 11 golova, dok je kasnije igrajući za bukureštanski Dinamo u 33 meča bio jako efikasan sa 22 pogotka. Njegov prvi klub izvan domovine bio je talijanski gigant Inter, u kojem 2000.godine u deset susreta nijednom nije proslavio gol. Iste godine napušta plavo-crne i prelazi u Hellas Veronu. Tu se zadržao do 2002.godine, zabilježivši 57 nastupa i 16 golova na svome kontu.

Svoju selidbu po Apeninima nastavio je 2003.godine, postavši član Parme, a priliku da pokaže šta zna imao je u 31 dvoboju, u kojima je opravdao povjerenje sa 18 golova. Ubrzo prelazi u engleski Premiership, u svlačionicu londonskog Chelsea, čiji je dres nosio u 27 okršaja te zabijao samo šest puta. Na otoku se nije zadržo dugo, a tome su kumovali i problemi sa kokainom, kada je kažnjen sa 20.000 funti i otkazom. Nakon stanke, za njegove usluge se zainteresovao torinski Juventus, koji ga dovodi 2005.godine u svoje redove, pa im se u 33 utakmice odužio sa sedam pogodaka, od toga jedan u Ligi prvaka protiv Rapida iz Beča. Nakon što je „Stara dama“ bila umješana u talijanski fudbalski skandal, Fiorentina je iskoristila šansu i za 8 miliona eura kupila Mutua. U Firenci se zadržao najduže, ovo mu je peta sezona, skupivši 105 nastupa i vrlo dobrih 54 gola na svome kontu.

Standardni dio državnog tima postao je 2000.godine i sa manjim prekidima, „Brilliant“ je reprezentativni dres do sada nosio u 67 mečeva i postao treći najbolji strijelac reprezentacije svih vremena, sa 29 golova. Nadamo se da će na toj brojci ostati i nakon dvoboja u Zenici.

Edin Džeko je na pripreme došao umoran, ali će biti spreman za sudar sa Rumunima. Svjestan je da naš protivnik ima jako dobru ekipu.

“Nisam gledao njihove utakmice u zadnje vrijeme, ali sam svjestan da imaju nekoliko vanserijskih igrača. Imaju veoma dobru ekipu i neće nam biti nimalo lako doći do pobjede.. Mi se, međutim, moramo koncentrisati samo na nas i našu igru. Ne smijemo kiksati jer nam je ovo veoma bitna utakmica”, rekao je naš napadač.

S druge strane, Mutuov osvrt na predstojeću utakmicu sa našom reprezentacijom je omalovažavajući.
“Iskreno, Bosna i Hercegovina nije tako jaka kako neki misle. Francuska je najjača u našoj grupi, a odmah iza njih smo mi. Moramo pobijediti u obje utakmice, jer su ovo za nas veoma važni susreti, možda i najvažniji u kvalifikacijama.”, izajvio je Mutu.

 

Autor/ica 24.3.2011. u 06:02