Ivo Anić: Otvoreno pismo gradonačelniku Puljku

Ivo Anić
Autor/ica 20.6.2023. u 07:09

Ivo Anić: Otvoreno pismo gradonačelniku Puljku

Miroslav Lelas/PIXSELL

Poštovani gradonačelniče, uvaženi dr. Ivica Puljak,

Ovim putem kao odgovoran i zabrinut građanin apeliram na vašu ingerenciju i ljubav koju gajite prema ovom gradu, da preispitate razloge ovog mog apela, a koji se odnosi na poštovanu Alijanu Vukšić, direktoricu Turističke zajednice grada Splita. U mandatu Andre Krstulovića – Opare Turističko vijeće Turističke zajednice grada Splita donijelo je odluku prema kojoj se Alijana Vukšić imenuje za direktoricu Turističke zajednice grada Splita. Zanimljivo, na tadašnji natječaj na koji su došle samo dvije prijave ( da me bolje razumijete i brojčano ću vam dočarati, dakle – 2.) jedna od te dvije nije zadovoljila formalne uvjete, pa je Alijana Vukšić kao formalno zadovoljavajuća došla na tu funkciju. Predsjednik Turističke zajednice, u svemiru HDZ-a, i ne kotira odveć zamamno. Ta funkcija, da se razumijemo, ne donosi formalne odluke vezane za zemljišta, nekretnine, čistu lovu, ukratko sve ono što je toj kriminalnoj organizaciji zanimljivo. Predsjednik Turističke zajednice jest, da oprostimo, za one kojima guzica titra da je netko počasti jeftinim pjenušcem, i da tu i  tamo, svrsishodno, svoje lijepo lice prikaže razdraganim građanima RH u prime – time terminu na Novoj TV, i da to lijepo lice odpjeva dobro brojčano zapamćenu mantru kako je u gradu Splitu zabilježeno toliko i toliko noćenja i da se brojke približavaju rekordnoj pred pandemijskoj 2019.

Kako više nikoga nije u Splitu briga za bilo što, jer nam se događa stihijski turizam, tako je ono malo Splićana dovoljno apatično da o spomenutoj Alijani Vukšić ionako ne vode računa. Predsjednica lijepo spava svoj zimski san, sezona će u Splitu početi kako već počinje, sadržaja ionako nema, niti će ih ikako i biti, i kada se uključe kamere Nove TV, ona će odcvrkutati svoj govor koji će i ovu, 2023. godinu usporediti sa onom predpademijskom, ako ne i boljom.

Da vam pojasnim poštovani gradonačelniče zašto kao građanin grada Splita imam problem sa uvaženom predsjednicom Tuirističke zajednice, opisat ću vam stanje grada Splita u post – pandemijskoj 2022. i danas u nigdje pandemijskoj 2023. Ista ta predsjednica, koja je imala cijelu vječnost od prosinca do dana današnjeg, nije kurcem mrdnula da u grad pod Marjanom unese bilo kakve promjene. Kako vidimo, a djelatnik sam u turizmu i govorim iz prve ruke, stvari su potpuno iste, ako ne i gore. Grad kojim se zajedno neizmjerno ponosimo pohode horde mladih turista od sedamnaest godina i kao takvi, od njih ne možemo očekivati niti razinu kulture niti disciplinu. Posebo ne pijetet gradu u kojem dolaze. Tko od toga ima koristi, od tih mlađahnih turista, trebala bi znati uvažena predsjednica Turističke zajednice. Neću naravno u ovom apelu insinuirati da ista ima materijalne koristi od turizma koji će dugoročno erodirati kompletni turizam u Splitu ( jer nitko normalan više nikada neće doći u grad u kojem ne može spavati u apartmanu kojeg je platio 300 eura), niti ću insinuirati da je predsjednica Turističke zajednice previše glupa da ne prepozna problem. Kao zabrinuti građanin oslonit ću se na misao da je predsjednica Turističke zajednice previše zauzeta obavezama koje kao podkapacitirana osoba ne može obaviti, pa u tom smjeru apeliram da vaša administracija obavi svoj posao tj. uzme ove činjenice u obzir. Treba li osoba koja u dvije godine nije u stanju niti da prepozna problem obnašati tako važnu funkciju, vaš je problem i nadam se da če se vaša administracija pozabaviti s njim.

Da Alijani Vukšić kao odgovornoj djelatnici dadem Split u ruke, i njegov turizam, kao osoba sa zdravim razumom preispitao bih ono što je Alijana Vukšić postigla za svog mandata. Kao svjedok iz prve ruke posvemašnje degradacije turizma u mandatu Alijane Vukšić mogu kazati, i spreman sam taj iskaz dati na bilo kojem sudu, da turisti u gradu Splitu, konkretno u Diokecijanovoj palači nemaju pojma da se nalaze u istoj, tj. da niti imaju vodiče ili amatere koji bi im objasnili povijesnu i faktografsku strukturu grada u koji su došli. Samo tu sramotnu činjenicu da konobari u gradskoj jezgri moraju turistima objašnjavati gdje se nalaze držim kao jasan i relevantan dokaz da uvažena predsjednica mora ili odstupiti, ili joj napokon netko mora kazati – hvala. Hvala draga Alijana, Split je pod vašom ingerencijom postao grad bez sadržaja, grad stihije, grad maloljetnog turizma, grad u kojem normalni gosti iz Amerike ne mogu spavati u užoj gradskoj jezgri iako su tu privilegiju platili pet stotina eura po noćenju.

Da se uvažena Alijana vukšić spusti sa svojih nebesa u kojima broji noćenj ai krevete, samo u užu jezgru grada u noći, shvatila bi razmjere katastrofe koji će u konačnici presuditi turizmu u gradu pod Marjanom. Grad Split je grad stihijskog turizma. Grad Split nema niti plan niti zna upravljati istim tim stihijskim turizmom. Turizam grada Splita dali smo u rukle poštovanoj Alijani Vukšić koja već dva mandata, tj. treću sezonu samo broji krevete na Novoj TV. Kao svoj uspjeh. Istina, onakva kakva već jest, a poštovanoj Alijani je nitko osim mene budale neće reći, da je grad Split i ovu sezonu izložen masovnom i stihijskom turizmu bez reda i pameti. Turizmu bez sadržaja i ulaganja u budućnost istog.

Ako vam to nije dovoljno poštovani gradonačelniče, iskreno meni je svejedno. Jednoga dana, a taj dan nas neumitno čeka, probudit ćemo se svi bez turista. Više neće biti nikoga da nam puni apartmane, niti da nam puni gradski proračun. Tada će se svi pitati tko je kriv, naša pohlepa prva, ali se nitko osim mene i Alijane Vukšić neće sjećati ovog teksta. I u tome je moja satisfakcija.

Alijana Vukšić upravo zbog toga će znati, kada bude uživala u benefitu svojega minulog rada, da postoji netko u ovom gradu koga je bilo briga. I da će je upravo taj netko kada bude pred kamerama Nove Tv poslati tamo gdje spada.

To nažalost, po svom mom iskustvu nećete biti Vi, uvaženi gradonačelniče.

Tagovi:
Ivo Anić
Autor/ica 20.6.2023. u 07:09