Uspjeh vijećnika NS-a u Starom Gradu: Pokrenuto kreiranje strategije za turizam

tačno.net
Autor/ica 23.1.2015. u 11:50

Uspjeh vijećnika NS-a u Starom Gradu: Pokrenuto kreiranje strategije za turizam

Na prošloj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad usvojena je Odluka o strategiji razvoja turizma (za period od 2015. do 2019.), koju je izradio i predložio klub vijećnika Naše stranke.

”Namjena strategije treba da, prije svega, bude definisanje uloge općine kao jedinice lokalne samouprave u procesu razvoja i upravljanja turizmom. Druga važna stvar je definisanje strateških pravaca razvoja turističkih potencijala i ključnih projekata za implementaciju. I treće – međunarodni finansijski fondovi koji finansiraju projekti iz oblasti turizma i kulturnog naslijeđa će biti dostupniji, jer  će postojanjem strateškog plana i općine kao garanta naše aplikacije biti mnogo ozbiljnije”, kazao je Vedran Grebo, vijećnik Naše stranke u OV Stari Grad.

”Smatramo da je strategija za turizam od ogromne važnosti, jer će doprinijeti povećanju zaposlenosti, većim prihodima za općinu, očuvanju tradicije i kulturnog identiteta kroz zaštitu naslijeđa, unapređenju ukupne slike i imidža općine kao specifične turističke destinacije”, dodao je Grebo.

”Ovo predstavlja priličan uspjeh našeg Kluba, jer smo ovu odluku već nekoliko puta predlagali u posljednjih nekoliko godina, ali je svaki put dosad bila odbijana. S tim u vezi inicirali smo održavanje tematske sjednice početkom 2014. gdje je usvojen zaključak o izradi strategije. Ovaj put smo sami izradili tekst, nakon čega je usvojen jednoglasno, a dobili smo i obećanje o finansiranju izrade dokumenta putem javnog poziva”, zaključio je Grebo.

tačno.net
Autor/ica 23.1.2015. u 11:50