Uhapšena sutkinja Suda BiH Azra Miletić, osumnjičena za primanje mita

tačno.net
Autor/ica 26.2.2015. u 16:16

Uhapšena sutkinja Suda BiH Azra Miletić, osumnjičena za primanje mita

Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić uhapšena je zbog sumnje da je primala mito u predmetima koje je radila.

Miletićevu je sinoć uhapsila SIPA u prostorijama Suda po nalogu tužiteljstva BiH, javlja Federalna televizija (FTV).

Od jutros se vrše pretresi na više lokacija.

Sutkinja Miletić je radila u Apelacionim dijelu Suda BiH.

UHAPŠENI I RAMO BRKIĆ I SEDAD ŠABIĆ

Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e lišili su slobode Rama Brkića, optuženog protiv kojeg se vodi postupak u Sudu BiH, Senada Šabića, optuženog protiv kojeg se vodi postupak u Sudu BiH i Azru Miletić, sutkinju Apelacionog odjela Suda BiH.

Navedeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su za kaznena djela: Azra Miletić za primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona od sudije, Ramo Brkić za davanje dara ili drugih oblika koristi i Senad Šabić za davanje dara ili drugih oblika korisiti.

Osumnjičeni će tijekom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih te donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

SUD BIH: NIKO NEĆE BITI ZAŠTIĆEN OD ODGOVORNOSTI

Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić sinoć je lišena slobode i odvedena u prostorije SIPA-e zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi kao i kršenje zakona od strane sudije, saopćeno je iz Suda BiH.

Dodaje se da u ovom trenutku, u interesu istrage, ne može se iznositi više informacija.

– Ovo su sasvim sigurno uznemirujuća saznanja s obzirom da sutkinja Miletić obavlja visoko odgovornu funkciju u pravosudnoj instituciji na državnom nivou. Iako je riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, odnosno o fazi postupka u kojoj vrijedi pretpostavka nevinosti osumnjičene, smatramo da postojeća situacija sama po sebi baca sjenu na ugled naše institucije i može poljuljati vjeru građana u pravosuđe. Stoga Sud BiH uvjerava sve građane da će sva lica, bez obzira na položaj koji uživaju u bilo kojoj instituciji, odgovarati pred zakonom i da neće ni na koji način biti zaštićeni od odgovornosti – ističe se u saopćenju tog suda.

Sud BiH će se, kaže se dalje u saopćenju, ograditi od svih pojedinaca koji bi “nečasnim radnjama mogli dovesti u pitanje integritet ostalih nosilaca sudijske funkcije i ugled naše institucije koji godinama gradimo”.

Iz Suda BiH napominju da u ovoj fazi postupka sutkinja Miletić nije optužena već osumnjičena za činjenje krivičnog djela, te se protiv nje vodi istraga.

– Današnji slučaj pokazatelj je opredijeljenosti državnih pravosudnih institucija i njihove spremnosti da se razračunaju s koruptivnim radnjama čak i unutrar vlastitih redova, podjednako kao i u svim drugim sferama društva. Zbog toga unaprijed poručujemo svima onima koji će situaciju u kojoj se Sud našao nastojati iskoristiti kao argument kako bi ga diskreditovali, da odbijamo takve tvrdnje, i smatramo da je upravo današnji slučaj znak institucionalne zrelosti ovog suda, kao i spremnosti za borbu protiv korupcije u pravosuđu – navodi se u saopćenju.

Sud Bosne i Hercegovine poziva sve institucije da se, u opštoj borbi protiv korupcije, “najprije obračunaju s onom u vlastitim redovima i da o tome javno progovore”.

– Pozivamo i ohrabrujemo građane Bosne i Hercegovine da nadležnim institucijama prijave saznanja o svakom obliku korupcije kako bi se zajednički borili protiv pošasti koja je zahvatila cijelo društvo – kaže se na kraju saopćenja iz Suda BiH.

Fena

tačno.net
Autor/ica 26.2.2015. u 16:16