Tužilaštvo: Napad u Sarajevu teroristički akt

tačno.net
Autor/ica 19.11.2015. u 13:50

Tužilaštvo: Napad u Sarajevu teroristički akt

Napad i ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u sarajevskom prigradskom naselju Rajlovac kvalifikovano je kao djelo terorizma, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Daljom istragom biće utvrđene sve okolnosti u vezi sa počiniocem ovog krivičnog djela, njegove eventualne pomagače i motiv, istaknuto je u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH ističu da se intenzivno nastavljaju istražne aktivnosti zajedno sa svim policijskim i bezbjednosnim agencijama.

“U ovim aktivnostima biće nam potrebna maksimalna saradnja i angažman svih policijskih agencija, te partnerskih agencija u BiH i inostranstvu, ukoliko bude potrebno”, navode iz Tužilaštva BiH.

I iz Oružanih snaga BIH je saopšteno kako je napad na dvojicu njihovih pripadnika teroristički akt. Iz te institucije zatražili su od Vijeća ministara, koje u četvrtak ima vanrednu sjednicu, da petak, 20. novembar proglasi Danom žalosti u Bosni I Hercegovini.

„Mi čin svirepog ubistva naših pripadnika karakterišemo kao teroristički čin. U toku su aktivnosti na pripremi organizacije ukopa gnusno, mučenički ubijenih naših pripadnika. Također, na današnjoj sjednici Vijeća ministara je dogovoreno da se proglasi dan žalosti“, kazao je zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić.

Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH, kazao je da treba priznati kako Bosna I Hercegovina ima problem sa terorizmom.

Nisu ubijeni Bošnjak i Srbin, ubijeni su ’81. i ’89. godište, ubijeni su hranitelji porodice. Onaj ko je pucao u njih, pucao je u mogućnost zajedničkog života u Bosni i Hercegovini. Oni koji to pokušavaju da relativiziraju, također pucaju u mogućnost zajedničkog života. Vjerujem da govorim u ime svih kad kažem da ovo doživljavamo kao napad na naš način života i da se prvi put suočavamo s tom vrstom napada na Bosnu i Hercegovinu i u Bosni i Hercegovini. Pucano je u mogućnost da Armin i Nedeljko nešto rade zajedno. Što se mene tiče – ovo sad govorim u svoje ime – očigledno je da imamo problem koji prvo moramo nazvati pravim imenom – ime tog problema je terorizam – da bi se bili u stanju suočiti i izaći na kraj s njim“, kazao je Suljagić.

Vanrednu konferenciju za novinare u četvrtak je sazvao i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je boravio u Parizu, a zbog terorističkog napada u Sarajevu, danas se vraća u BiH.

Inače, ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u Sarajevu pokazalo je ponovo sve slabosti rada sigurnosnih službi.

Tužilaštvo je apelovalo da institucije vlasti i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH provedu imenovanje tužilaca u Odsjek za terorizam, koje očekuju i zbog čega urgiraju već nekoliko mjeseci.

“Sadašnji kapaciteti u kojima su samo dva tužioca angažovana u istragama ovih krivičnih djela, nisu dovoljna za efikasan rad u borbi protiv terorizma”, navodi se u saopštenju.

Direktor Sipe Perica Stanić rekao je takođe se istraga nastavlja, ali nije mogao ni demantovati, ni potvrditi informaciju da je ubica Enes Omeragić od ranije poznat policijskim agencijama i da se nalazi na evidenciji Obavještajno-bezbjednosne agencije.

“Ali, očigledno je da je riječ o pripadniku vjerskog radikalnog pokreta”, rekao je direktor Sipe.

Iz Vlade Republike Srpske saopšteno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova tog bh entiteta podiglo stepen pripravnosti na još veći nivo i u koordinaciji je sa bezbjednosnim institucijama na nivu BiH.

Napadač Enes Omeragić nedugo nakon napada izvršio je samoubistvo u porodičnoj kući koju je opkolila policija.

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić je rekao da je napadač izvršio samoubistvo aktiviranjem ručne bombe:

“Neposredno prije dolaska do mjesta blokade, pripadnici policije čuli su detonaciju koja se dogodila na jednom od objekata. Upadom u prostoriju zatečeno je tijelo muške osobe koja je izvršila samoubistvo”, naveo je Ćosić.

U Sarajevu je u četvrtak mirno i nema pojačanog prisustva policije u gradu.

Motivi napada, koji se desio u četvrtak 19:30 u kladionici u blizini kasarne Oružanih snaga BiH, još uvijek nisu poznati mada su mediji javili da je napadač bio pripadnik selefijskog pokreta.

Ubijeni vojnici su Armin Salkić i Nedeljko Radić, vozači u bataljonu Vojne policije u brigadi za Taktičku podršku, dok su u napadu lakše povrijeđeni još jedan vojnik i četiri civila, radnica u kladionici kao i vozač i dva putnika u autobusu na koji je napadač pucao prilikom bijega.

Inače, na konferenciji za novinare održanoj u petak rano ujutro predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvidić, nakon sastanka svih tijela uključenih u istragu, izjavio kako je pucanj u pripadnike Oružanih snaga BiH pucanj u državu.

“Nikome neće biti dozvoljeno da može pucati u uniformu, a pucanj u vojnika jeste pucanj u uniformu, odnosno jeste pucanj u državu Bosnu i Hercegovinu”, poručio je Zvizdić.

Građani Sarajeva za RSE kažu kako se u gradu i inače ne osjećaju sigurnim u posljednjih nekoliko godina i za to krive vlasti:

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 19.11.2015. u 13:50