Ambasada SAD u BiH: Svi će osjetiti posljedice podrivanja Dejtonskog sporazuma

RSE
Autor/ica 10.12.2021. u 13:36

Ambasada SAD u BiH: Svi će osjetiti posljedice podrivanja Dejtonskog sporazuma

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Sjedinjene Američke Države (SAD) neće podržati jednostrane aktivnosti koje su izvan ustavnog poretka Bosne i Hercegovine (BiH) i koje podrivaju funkcionalnost na državnom nivou.

Ovo se navodi u odgovoru Ambasade SAD-a u BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) o tome koje mehanizme imaju SAD kada je riječ o uslovljavanju finansijske podrške, ukoliko dođe do kršenja Okvirnog mirovnog sporazuma.

“Prijetnje takvim aktivnostima već nanose štetu investicijskoj klimi, a ako se provedu, dalje će komplicirati već previše složen poslovni sektor čime će BiH još više udaljiti od četiri slobode u Evropskoj uniji koje su ključne za njen budući prosperitet”, ističe se u odgovoru za RSE.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt je 8. decembra, nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, kazao kako članice PIC-a “opredijeljene za sve neophodne mjere”, nakon što je u Banjaluci zakazana za petak, 10. decembar sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj će se raspravljati o „prenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Iza predloženih dokumenata stoje predsjednica RS, predsjednik Vlade RS, srpski član Predsjedništva BiH, i skupštinska većina na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorada Dodika.

Moguće uslovljavanje finansijske podrške i sankcije najavile su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan, Ujedinjena Kraljevina, članice Evropske unije, te Organizacije islamske konferencije na čelu s Turskom.

Iz ambasade SAD-u BiH poručuju da ova država, kao članica Vijeća za provedbu mira, ističe Komunike Vijeća za provedbu mira od 8. decembra uključujući i poruku da “BiH rizikuje da se suoči sa ozbiljnim posljedicama po budžete vlada, pristup fondovima i projekte strane pomoći zbog destabilizirajućeg političkog djelovanja”.

“Posljedice djelovanja bilo koje strane usmjerenog na podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma osjetiće svi u BiH. SAD će nastaviti konsultacije sa svojim članovima odbora u međunarodnim finansijskim institucijama koje podržavamo, kako bi osigurale da pomoć i finansiranje pružaju podršku razvoju i ne podrivaju Dejtonski mirovni sporazum”, ističe se u odgovoru za RSE.

Navodi se i kako su Sjedinjene Države posvećene teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, te da su “ovdje da pruže podršku svim građanima BiH koji žele graditi budućnost neopterećenu korupcijom i podjelama”.

“Zbog političke pat pozicije i nepostojanja odgovarajućih standarda, BiH ne uspijeva iskoristiti veliki ekonomski potencijal regije Zapadnog Balkana. Umjesto što pokušavaju vratiti BiH u prošlost, dužnost političara je da učestvuju u napornom poslu upravljanja i da provode smislene reforme koje će svim građanima dati nadu”, dodaje se.

Upozorenju članica Vijeća PIC-a se pridružio i Međunarodni monetarni fond (MMF), čiji predstavnik je naglasio da bi “povlačenje bh. entiteta Republika Srpska iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH izazvalo velike ekonomske posljedice”.

Ustavom Bosne i Hercegovine definisane su nadležnosti države, ali i način na koji su entitetske nadležnosti prenesene na državni nivo.

Narodna skupština entiteta Republika Srpska najavljuje da će vratiti više od stotinu prenijetih nadležnosti, što je protivno Ustavu BiH.

RSE 

RSE
Autor/ica 10.12.2021. u 13:36